5 от най-тъжните моменти във фантастичните сериали

Ако не сте гледали „Чародейките“, „Дневниците на вампира“, „Свръхестествено“, „Еврика“, „Куклена къща“, то внимавайте да не си развалите настроението със спойлерите за най-тъжните моменти в тях.

Когато гледаме някой сериал от началото до края, обикновено се вживяваме и идентифицираме с героите, съпреживяваме техните спадове и подеми, тъжните моменти и щастливите такива. Трудно може да се направи класация за най-тъжните или за най-веселите мигове от някой филм или сериал, защото това е силно субективно. Всеки преживява нещата различно, но има сцени, които са емоционално натоварени за всички фенове на съответния сериал. Подбраните за тази класация моменти са най-тъжните от сериалите, които аз съм гледала. Сигурно вашите фаворити липсват и ще се радвам да споделите кои са те с нас в коментар под статията.

Внимание! В следващите редове има спойлери, та ако не сте гледали тези сериали има възможност да ви развалим настроението…

 

5. „Чародейките“ – Смъртта на Прю

След три години защитаване на невинните от злото и борби с него, рамо до рамо със сестрите си, Прю умира в края на трети сезон, когато магията се излага на показ, времето е върнато назад и сестрите са подмамени от Източника на цялото зло. След заснемането на битката между Пайпър, Прю и демона Шакс от телевизионен екип на улицата, магията и двата свята – светът на вещиците и светът на демоните, се разкриват на широката общественост, нещо, което и Доброто, и Злото се стремят да избегнат на всяка цена.

Пайпър е убита от агресивен противник на вещиците, а Прю е застреляна от специалните части, което не оставя друг избор за Лео, Фийби и Коул, освен да направят сделка с Източника на цялото зло, при което времето да се върне назад.

Сделката не се сключва без хитра уловка – Прю и Пайпър се връщат в момента на нападението, но този път Фийби и Лео са хванати в капана на Подземния свят. Отсъствието на Фийби, която първия път е била с тях, за да изрече магията, която победила Шакс и призовала за Лео да излекува двете чародейки след битката. Този път, Лео и Фийби не са на мястото на събитието, а когато в крайна сметка успяват да избягат от Подземния свят, битката е свършила и те успяват да излекуват само Пайпър – за Прю е вече късно, тъй като е починала преди да те пристигнат.

 

4. „Дневниците на вампира“ – Смъртта на Джена

Тъмната блондинка със сини очи е много по-малката сестра на майката на Елена и Джереми, Миранда. След смъртта на семейство Гилбърт Джена се става техния единствен законен настойник. В началото има трудности да държи Джереми под контрол, заради неговите проблеми с наркотиците, но с Елена поддържа постоянна връзка. Почти два цели сезона Джена остава в неведение за случващото се около нея – за това, че Деймън и Стефан са вампири, за това, че приятелят й е ловец на такива, че изчезналата му жена също е такава, че едната приятелка на Елена – Каролайн, също е вампир, а другата –  Бони, е вещица.

Когато разбира истината за всички, на Джена й е много трудно да е справи, но някак успява. Историята обаче никак не свършва добре. С появата на Клаус на сцената става ясно, че някой трябва да си отиде и докато Деймън успява да спаси Тайлър и Каролайн, то други нямат същия късмет. Някой трябва да заеме местата им в ритуала за освобождаване на Клаус от проклятието. Не ми е много мъчно за върколачката, тъй като тя нямаше някаква особена роля, но Джена, която зае мястото на Каролайн определено не заслужаваше съдбата си – тя беше първо превърната във вампир и след това убита от Клаус. Явно, за да живеят едни, други трябва да бъдат пожертвани.

 

3. „Свръхестествено“ – Смъртта на Джо и Елън

Джо е дъщеря на Елън Харвел и Уилям Антъни Харвел. Нейният баща е ловец и е бил убит по време на лов с Джон Уинчестър, когато Джо е била малка. Амбицията на Джо е да стане ловец като баща си. Елън, майката на Джо, естествено е напълно против това. Първата ни среща с Джо е в бара на майка й, наречен Страноприемницата на Харвел. Страноприемницата е място, където ловеците спокойно могат да се събират. Дийн и Сам са дошли да търсят Елън, тъй като тя е оставила съобщение на мобилния телефон на Джон Уинчестър, предлагайки помощ при проследяване на жълтоокия демон.

Първоначалната идея е била Джо и Елън да са само епизодични герои, но те бюрзо успяват да влязат в сърцата на феновете.

Смъртно ранена от хрътките на ада докато спасява Дийн, Джо умира с майка си, поставяйки клопка на хрътките, за да даде на Сам и Дийн възможност да убият дявола.

2. „Еврика“ – Саможертвата на Нейтън Старк

Нейтън Старк е нобеловият лауреат-физик, назначен за директор на научните изследвания в Глобъл Дайнамикс след уволнението на Уорън Кинг. Студен, спокоен и пресметлив, Нейтън ръководи процесите в Еврика с тежка ефективност, но давайки пълна свобода и власт на учените от ГД, което позволява техните проекти да излязат от контрол доста бързо, принуждавайки Джак Картър да им оправя бакиите постоянно. Логично, арогантността на Старк и прилежността на Картър, както и позициите им, са причина за болезнена неприязън между двамата и чести конфликти.

Друга причина е общата им любов – Алисън Блейк. Преди Картър да стане жител на Еврика, Нейтън и Алисън са били женени и дори имат син. В последствие обаче бракът им се разпада заради Нейтън, който не е в състояние да разделя работата от свободното си време. Когато Старк е назначен за директор на научните изследвания, Алисън не е щастлива, че ще работи отново с него, но двамата постепенно преоткриват това, което ги е свързало преди и Нейтън отново предлага на Алисън. За голямо нещастие на Картър, тя приема.

На сватбения ден шериф Картър се оказва заклещен във времеви водовъртеж, който го кара да преживява този нещастен за него ден отново и отново. Постепенно изкривяването на времето ескалира и заплашва града и цялата вселена, което притиска Картър да се справи максимално бързо. Междувременно той целува Алисън, точно преди да мине по пътеката. В крайна сметка се оказва, че само Старк може да оправи проблема, но с цената на живота си. Ученият връща течението на времето в права линия, като с това изчезва, дематериализирайки се. Смъртта му точно на сватбения ден е изключително трагична и разтърсваща за всички. Макар и саможертвата му да разчупва любовния триъгълник Картър-Алисън-Старк, споменът за него още дълго пречи на Алисън да се отдаде на чувствата си към Джак.

 

1. „Куклена къща“ – Смъртта на Тофър Бринк

Кристофър „Тофър“ Бринк е учен, който работи с технологията на Куклената къща и я използва за отпечатване на нови личности върху Активите. Гениалността му позволява да взима отпечатъци от реално съществуващи личности, които след това смесва и наглася, за да създаде желания отпечатък. Като един истински гений, Тофър е самонадеян, даже малко чудат. Увереността му в технологията го поставя в противоречие с Балард, който вярва, че душата на човек не може да бъде изтрита от тялото му. Привидната му липса на морални задръжки го кара да продължава да развива технологията, което обаче постепенно довежда до едновременно изтриване на личностите на половината човечество, което пък превръща цялата планета в едно огромно бойно поел, осеяно с разрушени сгради и отломки. Тофър и екипът на Куклената къща оцеляват до 2019 г, когато ученият вече е изгубил по-голямата част от разсъдъка си. Отвлечен от злата корпорация, която е злоупотребила с технологията, тойе принуден да създаде устройство, което да заличи личностите на цялата планета. По-късно обаче той е спасен и модифицира устройството, за да върне оригиналните личности в телата на оцелелите. Последните му години са изпълнени с лудост, причинена от вината, която той изпитва за приноса му към апокалипсиса, а последното му действие е да се жертва, за да задейства устройството и да възстанови човечеството, доколкото може.

 

Други

В класацията е бореха да влязат и „Поглед в бъдещето“ и самоубийството на Ал Гоу, с което цели да промени бъдещето и да спаси жената, която му е било писано да убие, „4400“ и смъртта на Лили, дори и последният епизод на „Експериментът“.

Казано е, че ако героите са щастливи и на никого не му се случва нищо неприятно, то сериалът ще бъде много тъп. Ето защо ключова част от всяка история са тъжните съдби и големите саможертви. Чрез злощастната съдба на героите в историите, човек може да се потопи в други светове, да опознае себе си и да прецени сам за себе си доколко той би могъл да прилича на любимите си герои и да се жертва. Героите от екрана, които преживяват всякакви страдания, показват колко силни могат да бъдат хората, за да се справят с проблемите си, а и да проявят необходимата твърдост накрая, за да се жертват за по-голяма кауза. Посланието на тези тъжни моменти е и друго – че човек трябва да се научи да оценява това, което има, преди да го е загубил.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

KrisKa

Класацията е много добра, но наистина могат да се включат поне два момента от Doctor Who (лично на мен ми беше много гадно при последната реплика на Дейвид Тенант като Доктора), а смъртта на Карсън Бекет в Stargate Atlantis също си е доста ревлив момент…

Seifoto

Ами смъртта на Крайтън и Ерън от Фарскейп.

Joysticka

Бих добавил трогателната саможертва на Дейта от Стар Трек: Възмездието. Един изключителен край на отношенията му с Пикард.
Друг момент от Стар Трек Ентъпрайз (последният епизод) – смъртта на Трип. Благодарение на смелата му постъпка, Арчър успява да се спаси и да стигне навреме за конференцията даваща основи за създаването на Федерацията.

Кал
Kal

Аз съм от по-желаещите, като е за аниме. 😉

gerinka

🙂 Да се извиня за подбора на сериалите, просто предпочитах да пиша за неща, които съм изгледала от началото до края, та подозирам редица други съм пропуснала.
Инак през цялото време ми се въртяха един куп ммменти от най-различни анимета и да си призня те имат наистина доста моменти, които са сериозни 🙂 Може да отворим някоя рубрика за анимета, 🙂 ако има желаещи де 😀

Кал
Kal

gerinka, сърдечен поздрав за финала на статията!

Аз на прима виста мога да добавя кулминацията на третия епизод от Jeremiah (Man of Iron, Woman under Glass)… всъщност целия епизод. И досега почва да ме души отвътре, когато Джеремая се обръща към иконата в църквата и я разстрелва с ония въпроси за справедливостта и смисъла…

(Анимета не се броят, нали?)

Apocalexxnow

Съгласен, наистина изтриването на паметта на Дона беше невероятно тъжен момент! Също така смъртта на Кай в „Лекс“ и смъртта на За`ан във „Фарскейп“. Много трогателно беше и в „Куклена къща“, когато Ехо вкара личността на току-що застреляния Пол в главата си, след като цял сериал не го допускаше близо до нея…

Мира
Pepper

Класацията е супер. Много ми е жал за Нейтън и Джена. Иначе Старбък като умря направо не можах да повярвам на очите си и гледах без да разбирам нататък за какво става въпрос.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Даже са повече от два…

Да, вярно, в Doctor Who има поне два разтърсващи моменти. На раздялата с Роуз ревах като бебе 😀

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

С риск да стана досаден пак ще се застъпя за „Доктор Кой“! 😀 Мисля, че изтриването на паметта на Дона в „Краят на пътуването“, трябва да е някъде между тия пет…