3 коментара
Андроиди

5 от най-запомнящите се андроиди

Кой са най-симпатичните андроиди на фантастиката, помнени и днес

Вече обърнахме внимание на най-симпатичните роботи в научната фантастика. Роботите обаче не са единствените създадени от човека машини с изкуствен интелект, които могат да печелят одобрението на публиката. Такива са и андроидите, които са често с човешки или поне човекоподобен вид и изглеждат много по-усъвършенствани и близки до нас. А сред тях също има много симпатяги.

 

5. Роми от „Андромеда“

„Андромеда“ може да не е най-интелигентният сериал в жанра, но и той има своите качества. Едно от големите попадения на Джийн Родънбери в този проект е андроидът Роми. Тя е създадена от Харпър, компютърния гений, който се присъединява към екипажа на космическия кораб Андромеда след като той и приятелите му го изтеглят от черна дупка. Андромеда е голям и сложен космически кораб (един от най-добрите такива в битка) от времената на Конфедерацията. Притежава изкуствен интелект и образ, който да помага в комуникацията с капитана. Харпър харесва образа и прави подарък на кораба, като построява андроида Андромеда, или накратко – Роми. Тя притежава същия изкуствен интелект като кораба и има особена връзка с него, но откакто се отделя в тялото на андроида започва да се развива самостоятелно и да се учи да живее сред хората. Човешкият й облик не е единствената прилика със създателите й, Роми започва да чувства и да й се налага да наваксва бързо с уменията по общуване.

Красотата на актрисата Лекса Дойг, желанието на героинята й да помага на приятелите си и суперспособностите й определено й помагат в сложната задача и я правят много лесна за харесване.

 

4. Шериф Анди от „Еврика“

Анди е построен от Глобъл Дайнамикс, за да елиминира фактора човешка грешка в опазването на реда и спокойствието в градчето Еврика. Досегашният шериф Картър не се справя твърде зле в предотвратяването на катастрофите и справянето с престъпността, но винаги му трябва определено време, за да схване ситуацията и да влезе в час с науката. Всъщност, второто рядко се случва. На Картър, като човек, му липсва и определена постоянност – един шериф трябва винаги да е работоспособен и любезен, но ако той е човек, това е невъзможно. Също така, човекът е много по-крехко и ранимо създание от андроида. Именно затова е очевидна нуждата от шериф-андроид. Той има достатъчна подготовка от научна гледна точка и винаги е вежлив с хората. Оказва се обаче, че и андроидът има своите недостатъци, защото не разбира истински хората, а и е податлив на друг тип повреди и понижена функционалност. Накрая се стига до компромис, в който Картър остава шериф, но се възползва и от услугите на Анди.

Анди е симпатичен защото каквото и да се случва, усмивката не слиза от лицето му и винаги се опитва да вкарва хумор в ситуацията. Интересен е и моментът, когато андроидът се вкарва в любовна афера с изкуствения интелект на С.А.Р.А. – къщата, в която живеят Картър и Зоуи. Двамата могат да правят секс като Анди си вкара пръста в определен уред на стената.

 

3. Фемботите от „Остин Пауърс“

Тук няма много за коментиране. Фемботите са построени с цел да обезоръжат женкаря Остин Пауърс с красотата и похотливостта си, след което да го убият. Имат автомати в гърдите си, с които могат да застрелят всеки, който се изправи срещу тях. Въпреки, че мъжете така и така гледат в тази зона на фембота, оръжието е ефективно, защото е достатъчно изненадващо, за да не остави време на жертвата да реагира. Остин обаче намира начин да се справи с фемботите. Разгорещен от свалката им, той им отговаря със стриптийз. Възбудата им надвишава сексуалната граница и главите им експлодират.

Фемботите са с различни разновидности и няма един от тях, който да се запомни. Но самата идея за жена, която може да те застреля с циците си, заслужава включване в класацията!

 

2. Крайтън от „Червено джудже“

Крайтън се присъединява към екипажа на „Червеното джудже“ във втория сезон на едноименния сериал и веднага печели любовта на зрителите. Листър, Римър и Котарака се срещат с него, когато се отзовават на сигнал, според който самотни жени са изпаднали в бедствена ситуация. Оказва се, че жените отдавна са мъртви, а Крайтън, техният андроид-прислужник, така и не е забелязал тази подробност. Смъртта на досегашните му господарки го кара да се присъедини към „Червено джудже“ и да изживее всички техни бъдещи приключения заедно с тях. Андроидът е твърде притеснителен и невротичен, а постоянното му суетене допринася за комедията. Той може да сваля и сменя частите си, но не осъзнава, че хората около него нямат тази способност, което често води до абсурдни забележки и съвети от негова страна. Постепенно на андроида му харесва все повече да бъде част от екипажа, най-вече защото с тях е свободен и равноправен. Богатата му база данни от информация и любопитното му устройство го правят много полезен в различни ситуации. Често, колкото и да е невротичен, той е единственият глас на здравия разум сред останалите, които твърде лесно си внушават и се манипулират от различни неща. Очевидно дългите години самота не са се отразили на психиката му, за разлика от тази на другите членове на екипажа.

Сериалът е от 80-те години, но скоро ще се завърне за нов сезон. Робърт Люълуйн, актьорът зад Крайтън, ще се завърне в култовата си роля.

 

1. Марвин от „Пътеводител на галактическия стопаджия“

„Пътеводителят“ е една от библиите на фантастиката неслучайно. Една от причините е колкото депресираният, толкова и симпатичният андроид Марвин. Той е провален опит на корпорация Сириус Кибернетикс да създаде изкуствен интелект на истински човек и е измъчван от остра депресия и апатия към всичко около него. Това се дължи отчасти на „мозъка му с размери на планета“, който той рядко използва. Истинският ужас на неговото съществуване е, че не съществува задача, чието изпълнение да ангажира изцяло дори най-нищожната част от огромния му интелект. Когато е отвлечен от Крикит-роботите и свързан с военния им компютър, Марвин успява за части от секундата да начертае военната стратегия на цялата планета, да реши всички важни математически, физически, химически, биологически, социологически, философски, етимологически, метеорологически и психологически проблеми на Вселената три пъти. С изключение на своите собствени. В друга интересна ситуация Марвин спасява екипажа на космическия си кораб „Златно сърце“, като се свързва с компютъра на полицейска кола. Когато го запознава със своя поглед върху Вселената, компютърът се самоубива, отнасяйки и двамата полицай в колата с него.

Образът се развива не само в книгите, но и в телевизионния сериал, радио и театралните пиеси, както и във филма по идеята на Дъглас Адамс. Острата му депресия постига отличен комедиен ефект за зрителя и прави героя наистина запомнящ се, макар и на него никак да не му е забавно от цялата история.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата