2 коментара
XG1Wq

Да си върнем Земята

На 6 Март ще определим съдбата на Земята и командир Шепърд в Mass Effect 3.

Лондон по време на извънземната инвазия

Датата 6 Март 2012 е оградена с червен маркер в календара на много геймъри и любители на фантастиката. На тази дата ще излезе третата и заключителна част на превърналата се във феномен игра Mass Effect.

При първоначалното обявяване на играта се спомена, че тя ще излезе около Коледа 2011. В последствие, обаче, разработчиците решиха, че ще я отложат за началото на 2012, за „да са сигурни, че тя ще надмине очакванията на всички“. В крайна сметка Mass Effect 3 ще излезе на 6 март (9 март в България). По всичко, което досега ни показват, си личи, че играта ще е истински шедьовър, но дали летвата, която сами си поставиха, няма да се окаже прекалено висока?

Да започнем от историята. От ЕА ни предоставят следната анотация:

Земята е в руини. Нападайки от място отвъд познатия ни космос, раса ужасяващи машини е започнала унищожаването на човечеството. Като Командир Шепърд, единственият ви шанс за спасяването на човешката раса e да обедините космическите цивилизации за една последна битка за връщането на Земята.

Ивон Страховски дава не само гласа, но и лицето си за играта

В Mass Effect и Mass Effect 2 развитието на историята доведе до очакваната кулминация – битката за Земята. Сега дойде и нашето време да станем нейни свидетели през очите на Шепърд. Изборът на действия на играча в различните ситуации ще има много по-голямо влияние върху историята, отколкото в предходните игри. Mass Effect 3 е краят на планираната трилогия и историята на Шепърд, и авторите не са били ограничавани от необходимостта да се стигне до край, който позволява продължаването на историята. Резултатът от това е история, изцяло написана от вашите решения, която се разклонява в коренно различни завършеци в зависимост от действията ви. Ако сте изиграли първите две части и пазите сейфовете си, то след слагането им в новата част изборите, които сте направили в предишните две части също ще се вземат под внимание и ще имат голяма тежест върху развитието на историята.

Рекламната кампания на играта е в разгара си броени дни преди пускането й на пазара. Трябва да си доста далеч от гейминга или фантастиката, за да не си чул абсолютно нищо за Mass Effect 3. Преди няколко дни в епизод от „The Walking Dead“ беше представен „Take Earth Back“ трейлъра, чиято удължена версия може да видите долу:

Бутон за зареждане на YouTube видео

След изплакване на очите с горното клипче, лично за мен това беше предостатъчно, за да се привлече вниманието ми и да се появи неудържимото желание да играя. Обаче от ЕА не се отказват така лесно. Те буквално изстреляха играта в космоса. По 2 копия от играта в шест града по света бяха закачени за метеорологични балони и GPS предаватели с обещание от компанията, че по този начин ще стигнат до ниска орбита (според тях космоса). Щастливците, които намерят игрите, след като те се приземят, ще имат шанса да изиграят сагата безплатно и доста по-рано от останалите фенове.

В мрежата се появи и игрален трейлър на играта. Той отново представя случващото се на Земята след унищожителното нападение. Дали визията от краткото клипче обаче ще има нещо общо с бъдещия филм по играта нямаме представа:

http://www.youtube.com/watch?v=0DSCFQcR08E

Въпреки че в началото на играта всеки може да избере сам как да изглежда героя му и от какъв пол да е, по всички плакати, трейлъри и корици на играта сме свикнали да виждаме Шепърд като мъж с лицето на модела Марк Вандерлоу. Разработчиците от BioWare са решили да не дискриминират геймърите, които предпочитат да играят играта с нежната версия на командира, и в края на 2011 във фейсбук започна гласуване за избор на лицето й. След месеци гласуване, така наречената Фемшеп беше избрана и тя стои гордо на рекламните материали за играта заедно с по-известната версия на героя. Дори станахме свидетели на трейлър с нейно участие:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Цялата рекламна кампания обаче може да е излишна. Само списъка на актьорите приели да вземат участие в играта може да докара сериозен гийкгазъм на всеки себеуважаващ се фен на фантастиката. Част от имената, озвучаващи героите на Mass Effect 3, са носителят на Еми и Златен Глобус Мартин Шийн (The Amazing Spider-Man), Адам Болдуин (Chuck, Firefly), Фреди Принц младши, Клаудия Блек (Farscape, Stargate:SG-1), Сет Грийн (Мars needs Moms), Tриша Хелфър (Battlestar Galactica), Ланс Хенриксън (Alien, Terminator), Майкъл Хоугън (Battlestar Galactica), Ивон Страховски (Chuck), Робин Сачс (Babylon 5), Рафаел Сбардж (Independence Day), Кийт Дейвид (The Cape) и много други.

Фемшеп изглежда доста ядосана на нахалните нападатели на Земята

Около играта обаче все още има много неизвестни. Засега потвърдени герои в поредицата са следните имена:

Кейдан Аленко, Тали’Зорах вас Норманди, Гарус Вакариан, Джеймс Вега – нов герой озвучаван от Фреди Принц младши, Ашли Уилямс и Протеанеца.

Някои от посочените герои задължително ще участват в мисиите и ще бъдат ключови за историята, други ще участват по желание на играча, а трети ще са на разположение само за по една мисия. Кейси Хъдсън от BioWare заявява, че в Mass Effect 3 ще има по-малко герои за отряда ви от Mass Effect 2, за да може да се съсредоточим върху „задълбочени взаимоотношения и по-интересни взаимодействия“.

В новата част ще вземат и участие познатите ни от предишните части Джокер, Миранда, ЕДИ, Джак, Джейкъб, Мордин, Ариа и други.

Пълният трейлър на играта беше представен чрез епизод на "The Walking Dead"

Ако от многото имена ви заболя главата и историята ви се вижда много заплетена, не се плашете – разработчиците обясняват, че и новаците във вселената на Mass Effect бързо ще навлязат в събитията в играта и няма да имат проблем да се насладят на геймплея.

За новата игра от BioWare твърдят, че са подобрили забележително последната версия на Unreal Engine, за да постигнат спираща дъха графика. Шефът на маркетинга Дейвид Силвърман казва, че са отделили много време на подобряването на преминаването от геймплей към разговори и клипчета. Според него всичко се слива много добре и играта се чувства като филм, който ние управляваме. XBOX версията на играта пък ще се възползва от Kinect контролера. Ако притежавате джаджата, ще можете да давате гласови команди на членовете от екипа си, които те ще следват. Играта за първи път ще представи и мултиплеър режим, в който заедно с до 3 души ще изпълнявате мисии, чиито изход отново ще има влияние върху главната история.

За черешката на тортата остава саундракът на Mass Effect 3. Mузиката към новата игра е написана от гения в озвучаването на филми (а сега и игри) Клинт Мансел. Неговия принос към продукцията ще цели да ни потопи още повече в атмосферата на играта за едно наистина уникално преживяване.

Чудесно написана история, епични битки, първокласни актьори, последни технологии, завладяваща музика – това ни предлагат хората от BioWare и ЕА. За нас остава само да си върнем Земята на 9 март.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата