5 коментара
gotham-45

Готъм из основи – ревю на четвърти и пети епизод

Ревюто съдържа спойлери!

gotham-alfred-pennyworth-poster
Шон Пъртуи в ролята на Алфред Пениуърт

Точно четири-пет епизода бяха нужни и главната история на първия сезон на „Готъм“ вече изглежда ясна. Сюжетът най-вероятно ще проследи развитието на случая с убийството на сем. Уейн и нарастващата война между мафиотските фамилии Фалконе и Мароуни. Като наблъскаме и Пингвина и Фиш Мууни във всичко това, нещата напременно трябва да станат интересни, но дали ще се получи?

Въпреки че четвъртият и петият епизод са далеч по-добри от предните, има още много да се желае от „Готъм“. Като за начало, сериалът се рекламира като историята за града преди Батман, обаче всяка сюжетна линия е дълбоко преплетена с малкия Брус, който в момента е доста по-значим персонаж дори от главния герой Джеймс. В крайна сметка явно и създателите на сериала все още не са сигурни дали сериала им е за Гордън или за Уейн. Ако изберат втората опция обаче, Батман със сигурност ще трябва да се появи или „Готъм“ ще стане „Смолвил“-а на тъмния рицар.

Не мога да не отбележа и някои от проблемите на сериала, които все още са налице, за жалост. Бен Маккензи се справя страхотно с ролята на детектив Гордън, въпреки че ролята не му предоставя почти никакъв материал, засега. Развитието на персонажа му изостава значително зад герои като Пингвина, Брус, Фиш и Алфред. Същото се отнася за годеницата му Барбара и партньора му Харви Бълок. Проблема не е, че героите са лоши, а просто, че историята не е стигнала до момент, в който да ги въвлече достатъчно в случващите се около тях събития. За съжаление сериалът би бил почти същият, ако Монтоя и Алън разследваха случаите, вместо Харви и Джим.

За сметка на тях обаче другите герои започват да се развиват наистина интригуващо. Брус става все по-интересен като персонаж, а след пет епизода, вече съм напълно готов да приема новата версия на Алфред. Дори бих отбелязал, че Шон Пъртуи (Алфред) и Дейвид Мазъз (Брус) се превръщат в звездите на сериала, редом с Робин Лорд Тейлър (Пингвина) и Джон Доман (Фалконе).

Друго интересно нещо е структурата на епизодите, която започна да се променя към по-добро с последните два. Ако в началото сериите бяха тип „От местопрестъплението“ с неособено заплетени случаи, то сега те клонят повече към модела на „Стрелата“, в който повечето врагове се оказват значими накрая. Освен това, събитията вече са доста по-свързани с главния сюжет на сезона, както се вижда с отварянето на Аркъм и появата на първата Венъм отрова.

Независимо, че сериалът вече е поръчан за пълен пакет от 22 епизода, Фокс не трябва да оставят това да ги заслепи. Лично аз се надявам скоростта на развитието на персонажи и истории да се вдигне значимо, намаляйки филър епизодите до абсолютния минимум.

Промо на шести епизод „Духът на козата“

Бутон за зареждане на YouTube видео

Пълен списък на препратки към комиксите, които открих в четвърти и пети епизод:

Четвърти епизод:

Bane_breaks_Batman
Бейн чупи гръбнака на Батман в страница от историята Knightfall, Batman #497 (юли 1993)

1. Освалд се скри в хладилника по време на обира. Студът е сериозна тема в живота на Пингвина. Неслучайно и нощният му клуб се казва „The Iceberg Lounge“. В сериала пък Освалд започва като мениджър на ресторант.
2. Плановете за града Аркъм. За всички геймъри Аркъм Сити е свещена локация, носеща името на една от игрите на година 2011 – Batman: Arkham City. Носят се слухове, че персонажа Хъш също ще се появи скоро. Дали няма да видим и Хюго Стрейндж, човекът разкрил самоличността на Батман и един от главните личности зад града Аркъм?
3. Момичето на Фиш, Лиза, бе представена в обстановка силно подходяща за магьосницата Затана Затара (която, надявам се, ще се появи в сериала „Константин“ по СиБиЕс“.) Затана носи мрежести чоропогащи, би се появила в пиано бар и със сигурност би изпяла „Омагьосана“, песента с която Лиза се яви на кастинга. За първи път от доста време „Готъм“ пуска намеци, които не са свръх очевидни.
4. Начина, по който момичетата се смееха и движеха в сцената между Пингвина и Гордън на улицата, изглеждаше все едно ги напада група от много Харли Куин.
5. Първото момиче на сцената в бара на Фиш носеше бял грим и ярко червеникаво-лилаво червило. Лек намек, че сценаристите не са забравили за Жокера.
6. Шефът на подчинените на Марони се казва Франки Карбоун. Във всепризната от фенове и критици сага „The Long Halloween”, Франки Карбоун е името на един от гангстерите. Тъй като и в реалния живот Хелоуин наближава, може би Франки ще има по-голяма роля в някой от следващите епизоди.
7. Проблемите на Барбара и Джим Гордън със сигурност не са нещо ново. Пак заради работа бе и причината, поради която Барбара изостави Джим във финала на Нолановата трилогия „Тъмния рицар: Възраждане“

Пети епизод:
1. Вайпър е първата версия на популярния наркотик Венъм, който по-късно ще се превърне в голям проблем за Батман с появата на човека, който пречупи прилепа – Бейн.
2. Брус гледа „Маската на Зоро“ по телевизията. В някои истории това е филмът, от който Брус и родителите му се прибират в съдбовната нощ.
3. В епизода чуваме имената на Зевс и Матис. Възможно е имената им да имат нещо общо със злодеите Макси Зевс и Бартън Матис (Създателя на кукли).

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата