5 коментара
sucker-punch2

Красотата на един "Измислен Свят"

Едни харесаха Sucker Punch, други го обявиха за глупав, недодялан, загуба на време. Аз не съжалявам за двата часа в киносалона.

Най-напред ще си призная, че ходя на кино само за филми, които обещават на зрителите си действие, изпълнено със специални ефекти. Ето защо още след като изгледах първия трейлър на „Sucker Punch“ (на български преведен с изключително близкото наименование  „Измислен свят“ ??? ) реших, че това ще е един от филмите, които с удоволствие ще ида да гледам. Искам да отбележа, че беше доста трудно да си намеря човек, с когото да го гледам. При моето изпълнено с ентусиазъм описание „ми, има дракони срещу самолети и задвижвани от пара нацисти“ получавах само погледи от типа „ти не си в час“ и къде любезен, къде не чак толкова любезен отказ. Все пак успях да си намеря другарче, достатъчно „не в час“ че да хареса идеята и най-накрая отидох на прожекцията.

 

Историята

Младо момиче е хвърлено в лудница от пастрока си (този човек заслужава да му се случи случка).  Вътре тя иска да избяга от случващото се около нея и търси пътя към свободата като създава въображаеми светове. Искам лично да благодаря на девойката за създадените светове. В тях ще откриете най-различни комбинации, които ще накарат всеки фен на фантастиката да се разхълца от радост.  Няма да издам какво си въобразява нашата героиня, защото в това е чара на филма. Може да видите кадри в трейлърите по-долу. Да се върнем към историята – в тези светове заедно отряд от жени, затворени в лудницата предвождани от нашето момиче, търсят 5 артефакта (сиреч ще имаме горе-долу толкова светове) като герой на име Wiseman им помага и, както подхожда на името му, от време на време ръси някоя мъдра мисъл. И това е. Няма особено развитие – нещата следват тази схема – нов артефакт – нов свят – Wiseman казва нещо умно – и всичко отначало.

http://www.youtube.com/watch?v=G68fHZig9nA

Тук е мястото да кажа, че ако искате да гледате интелигентен филм с дълбок смисъл, които кара зрителя си да мисли и изисква нещо повече от него, определено сте сбъркали със „Sucker Punch“. Няма нищо скрито-покрито, схемата е ясна, а ако не сте разбрали нещо, защото вниманието ви е било отвлечено от ефектите или саундтрака, последните минути на филма ще ви бъдат достатъчни. Все пак създателите са намерили начин да покажат ненормалните си идеи. Историята от мен получава:

4/10

 

Персонажите

Главните героини формират отряд – секси леко разголени мадами, които с най-различни оръжия и бойни техники изтребват доста голям, клонящ към безкрайност, брой врагове. Много е интересно как всички затворени в лудницата пациенти все едно са излезли от конкурс Мис Вселена и са объркали вратата. Но ще простим на режисьора, все пак трябва да продава продукта си. Имаме си вече гореспоменатия Wiseman – мъдрецът, който им помага, и разбира се лошите герои – Блу и неговата свита и пастрокът (този човек ама наистина заслужава да му се случи нещо).

Персонажите не търпят особено развитие – те са там, за да изглеждат добре на екрана. Единствените, които можем да видим в малко по-различна светлина, са Блу и психоложката д-р Вера Горски (браво на актрисата за акцента, на живо си говори съвсем нормално ). Ако и тук очаквате големи вътрешни дилеми и невероятни израствания на героите, отново сте объркали филма. Персонажите:

3/10

 

Звукът

Още от първите кадри на филма прави огромно впечатление как саундракът се вписва идеално със ставащото на екрана. Музиката е подбрана перфектно, като създателите са се постарали – има някои парчета, които и след филма обичам да си пускам. Във филма звучат песни на Skunk Anansie, Bjork, Queen, Eurythmics, които са мисксирани или изпълнени по различен начин, за да бъдат колкото се може по-близки до историята на филма. Искам да благодаря и на кино залата, защото явно някой се бе успал и звукът беше усилен до дупка – точно както го обичам. Звуковите ефекти също бяха на място, изпипани до краен ефект и в тон с историята. Явно и от Warner Bros Pictures са разбрали, че това е един от плюсовете на филма и пуснаха първата сцена на филма, която е озвучена с песента Sweet Dreams в изпълнение на актрисата Емили Браунинг, която е и в главната роля:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Имам чувството, че даже да ми пуснат само звука на филма ще разбера какво става с героите, техните  чувства, настроения и вътрешни състояния (както вече споменах, доста повърхностни) . В края на краищата, това е един от най-добрите саундтраци, които съм слушала в последно време затова давам на Звука:

10/10

 

Визия и Ефекти

Визията не филма е мрачна и тъмна. Фонът, на който се развива действието, е подтискащ и носи отчаяние – отново точно както го обичам. Историята диктува визията, тук няма място за щастие и ярки цветове, няма и да ги видите. Пеперудките и еднорозите са останали някъде другаде. Ефектите си струва да се видят. Ефектите са в центъра на филма. Без ефектите филмът нямаше да струва нищичко и щеше най-вероятно да се нареди до второкласните си събратя, излъчвани по някоя кабеларка. Експлозии, невероятни същества, роботи, мащабни битки – всичко е на ниво. Просто е красиво за окото, няма второ мнение. Дестинациите, които обикаля нашият отряд са коренно различни една от друга и в същото време са еднакво добре направени и носят удоволствие при гледането на филма. Имам само една малка забележка – липсата на кръв. Станаха доста убийства, имаше много битки, но кръвта сякаш се изпаряваше в някое друго измерение преди да се появи. Като се има предвид, че режисьорът стои зад 300, това малко ме изненада. В крайна сметка Визията и Ефектите правят филма добър за гледане. Давам им:

9/10

 

Обобщение

Филмът понесе големи критики както от зрителите, така и от професионалисните критици. Бил глупав, недодялан, загуба на време, пълна простотия и всякакви такива определения.  Ако очаквате филм, който ще ви помогне да влезете в МЕНСА, определено не сте намерили правилното заглавие. Но ако искате близо два часа да гледате ефекти почти без спир на фона на перфектно подбрана музика и добра режисура, това е точният филм. Препоръчвам да се гледа на кино, DVD или Bluray. Sucker Punch е просто радост за окото и ухото и нищо повече. Седнете ли да го гледате с високи очаквания, ще останете разочаровани. Всеки нормален човек би дал по-ниска оценка на филма, но аз отново повтарям, че отидох да гледам хубави ефекти и това и получих, затова давам общо:

7.5/10

 

Линк на филма в IMDB.

Споделете какви са вашите впечатления в коментарите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата