Не вледенявайте сърцето си!

Ревю на филма „Ловецът: Ледената война“, по кината от 22 април.

Високобюджетните версии на приказки с модерни обрати и компютърни ефекти са доста вървежни в Холивуд. Може би това е единствената причина да съществува „Ловецът: Ледената война“ след всички разправии с предишния филм от поредицата, „Снежанка и Ловеца“. The Huntsman: Winter’s War е едновременно предистория и продължение на Snow White and the Huntsman. В началото виждаме раздялата между двете сестри, Равена и Фрея, които по-късно стават зли кралици (внимание, намесен е и Колин Морган от „Мерлин“). След смъртта на детето й, продукт на уж истинска любов, Фрея се превръща в Ледената кралица, превзема си свое собствено кралство и си основава отряд елитни бойци, наречени Ловци. Сред тях са вече познатият ни Ерик и неговата любима, Сара. Двамата са влюбени, но в леденото кралство любовта е забранена. Вярна на смразеното си сърце, Фрея ще направи всичко, за да ги раздели, дори ако трябва да ги убие. 7 години по-късно, след събитията в „Снежанка и Ловеца“, историята продължава, като този път са намесени и Огледалото, в което е оцеляла злата същност на Равена, както и група забавни постоянно дърлещи се джуджета.

Започваме с хубавото – визуално филмът е перфектен, а актьорският талант, събран пред камера, е внушителен. Чарлийз Терон е великолепна – не само е наистина най-красивата на Земята (майната й на Снежанка), но и искрено се забавлява в ролята на злодейка без особена дълбочина. Емили Блънт хич не й отстъпва в пресъздаването на Ледената кралица, от началото на историята й до края, като по пътя минава през най-различни емоции и нюанси. Двете са не само прекрасно изиграни от актрисите, но и великолепно украсени от ефектите и визията на режисьора Седрик Николас-Троян, който наследи Рупърт Сандърс от предишния филм. Кралиците тотално властват над всяка сцена с тяхно участие, а още повече когато са заедно и се борят за надмощие. Крис Хемсуърт и Джесика Частейн доставят това, което се очаква от тях, като единственият минус е акцентът им, който звучи малко странно и разсейва, но не зависи от тях.

Попадения има и в сюжета – хем се кара по учебник, хем има и тук-таме обратчета и изненадки. Историята обаче не е нито особено оригинална, нито твърде завладяваща, за да заслужи такъв бюджет и такъв актьорски състав. Темата за любовта и дали тя наистина е най-силното нещо на света се натъртва постоянно и на всеки 3 минути, сякаш не ни стигат 5 сезона „Имало едно време“. Като пренебрегнем тези недостатъци обаче – става, не е тъп или прекалено изкопиран от „Замръзналото кралство“, „Властелинът на пръстените“ и половината фентъзи филми от последните 50 години, просто не впечатлява особено.

Winter's_War_Poster

Липсата на Кристин Стюарт (тя се оказа тотална издънка за първия филм, както откъм липсващо актьорско майсторство, така и откъм лош ПР след като спа с женения режисьор) се усеща и изглежда сякаш пречи на филма, но всъщност е от голяма полза, защото позволява развитие на другия главен герой – Ловеца, а също и на другите актриси да блеснат и да изтрият спомена за нея. Като цяло предисторията-продължение е подобрение спрямо първия филм, въпреки че някои може да се подразнят от набутването на две истории (преди и след) в една, както и на сравнително слабата връзка между двата филма (без Снежанка няма и как да е иначе).

Чуждите ревюта на „Ловецът: Ледената война“ не са никак ласкави, но аз лично останах доволен от филма и бих го препоръчал. В свят, в който сюжетът и дълбоките теми за размисъл са лукс, запазен само за някои арт-филми и случайни проблясъци от по-високобюджетните, не виждам причина да се оплакваме от The Huntsman: Winter’s War, особено когато той изглежда толкова добре. Може би именно Чарлийз Терон и Емили Блънт са разликата, която прави филма да си заслужава, но все пак наклонът на везните е убедителен. Отново ще повторя, че двете са брилянтни зли кралици. Лично аз усетих и приличен емоционален заряд в историите на Фрея, Ерик и Сара, а дърленето между джуджетата, които присъстват в историята, за да разведряват с комедия, ме разсмя с глас на няколко пъти.

Трудно ми е да прогнозирам дали филмът ще оправдае инвестицията си – хит няма да стане, но има шанс да изкара толкова, колкото предшественика си. Съмнявам се обаче да направят трета част, тъй като дори на Universal би им дошло прекалено, а и Чарлийз Терон не може по сто пъти да се връща от мъртвите. Така или иначе, в момента кината не преливат от хубави филми (сигурно вече сте гледали „Зоотрополис“, а „Батман срещу Супермен“ не го препоръчвам, нищо че и него сте гледали), тъй че можете да дадете шанс на „Ловецът: Зимната война“, без да очаквате твърде много.

 

бележникМоята оценка:

История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 7
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 4.50
Старание на екипа – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Общ успех: Много добър (5,10)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Иван Стамболийски

Как я добавиха тази сестра… един господ знае. Но да беше хубава приказка, макар че няма да стане класика, беше интересна. Джуджета този път получиха повече екранно време, макар че бяха по-малко на брой. Добър филм, нищо повече, макар звездния състав, понякога и той не може да помогне.

Петър Атанасов

Изгледах Снежанка и Ловецът, понеже този филм ми хареса и реших да видя предишния. Е няма такава тъпотия… Добре че са разкарали Снежанка от продължението и са сменили режисьора, сто пъти по-добре е според мен.