Ще ядем ли пилета от „Матрицата“?

Британски студент по архитектура е предложил шокиращ начин за отглеждане на пилета, вдъхновен от „Матрицата“

Макет, илюстриращ идеята

Виждали ли сте как се отглеждат пилетата, с чието месо обядвате? Въпреки програмата „Щастливи кокошки“ на ЕС, отношението към храната ни не е връх на хуманността.

Британският студент по архитектура Андре Форд е на същото мнение. Ето защо той предлага нов начин за отглеждане на пилета, който е много по-хуманен, а и евтин. Поне според неговото скромно мнение.

За какво става дума? Изобретателният фен на фантастиката предлага да се прави лоботомия на новородените пилета, тоест да им се отделя кората на главния мозък. Така пилето се лишава от сетива – не може да вижда, да чува, да помирисва, да усеща и да вкусва. Ето как претъпкването на птицефермите престава да бъде проблем – осакатеното пиле няма нищо против да е наблъскано със събратята си на малко място без слънчева светлина, няма нужда да тича и да щъка наоколо и няма как да се стресира, та да бъде нещастно. Същевременно, останалата част от мозъка ще се запази, за да продължи тялото да живее. Така най-основните телесни процеси ще продължат – то ще диша, ще яде и ще расте. Тялото му ще бъде положено вертикално в специални устройства, наподобяващи капсулите на хората от „Матрицата“. За да се спести допълнително място, ще им се отрежат и краката – така и така не им трябват. Мрежа от тръбички ще доставя въздух, вода и хранителни вещества до всяко пиле. За да се тренират все пак и някакви мускули, Форд предлага през телата им да се пускат електрически импулси.

Ако технологията се реализира, може да се постигне събираемост на 11,7 пилета в един кубичен метър, вместо 3,2-те, които се постигат в птицефермите в момента. Според Форд, така производството ще става по-лесно и по-бързо, за да отговори на растящото търсене именно на пилешко месо, а на пилето ще бъде спестено осъзнаването на неприятната реалност, в която се намира. Евентуалният бъдещ архитект смята, че предложението му не е по-шокиращо от технологията на отглеждане на бройлери в момента. „Реалността на съществуващите птицеферми се крие от икономическите интереси на собствениците им, а ние като потребители не се интересуваме от съдбата на храната си„, аргументира се Форд. „Моята система напълно премахва страданието на животните. Доколко методът ми е адекватен ще може да прецени всеки потребител, избирайки кое пиле да си купи.“

Студентът не крие, че е бил вдъхновен за идеята си от „Матрицата“ – „Там на хората, като на подвид, им беше дадена алтернативна реалност, много по-добра от пост-апокалиптичния им свят. Това беше много мил жест от страна на Машините. Но в моята система няма как да разработим такъв лукс на бройлерите.“

Както може да се очаква, повечето хора реагират на предложението с отвращение. Практическите ползи обаче са неоспорими. Пилетата се отглеждат като зеленчуци, всичко е подредено, месото е по-крехко, а факторът „Щастливи кокошки“ няма да се използва, за да се надуват изкуствено цените на месото и яйцата. Доколко обаче е морална тази технология – май наистина всеки трябва да прецени за себе си.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Напълно съгласен! Към реторичните въпроси ще добавя и: „Колко струва операцията за премахването на мозъчната кора?“
А и след някоя друга година ще отглеждат само крилца и кълки…
Тая инсталация предлагам да се използва при затворниците с доживотни присъди! А? (Сигурно ще ме разпънат заради това, ама като е за пилета – няма проблеми…)

Петър Атанасов

То и по разработването на синтетично месо се работи, но не им вървят експериментите

Петя Ивайлова
petia84

това е жестоко; подкрепям горния коментар – все съм си мислела, че един ден учените ще отглеждат направо пържоли (нямаше ли такава серия в „Еврика“?).

gost

Хаха, а геният обяснява ли колко ще струва лоботомията и с колко ще вдигне цената на пилешкото? А ампутацията на краката? Относно електростимулацията, каква е цената на тока, м? Крайният Аз твърди, че младежът е гледал твърде много филми. По-умереният в мен мисли, че е възможно, но не и вероятно да се наложи подобна технология. По-добре да изчака развиването на генното инженерство – тогава вече ще има възможност пилетата да се раждат лоботомирани и безкраки.