4 коментара
mutantite-sa-sred-nas

Ти си мутант!

Така е, не гледай като гръмнат през монитора. Тази статия ще ти разясни повече за сбърканите ти хромозоми.

Мама и татко не ти обръщат внимание? Не те изслушват? Постоянно са пияни и/или не ги е грижа за теб? Забрави за всички тия работи, защото сега ще ти посоча една причина, според която може да ги обвиниш за нещо още по-сериозно. Благодарение на тях, ти (ДА, ТИ) си мутант.

Но не се притеснявай, това е нещо нормално и скоро не се очаква да полетиш, да развиеш телекинеза или да започнеш да прескачаш във времето, както любимците ни от „Герои“. Чрез мутациите еволюцията върви напред и неправилното копиране на хромозомите се среща при всекиго.

Накратко, ето как стават нещата: Когато мама и татко много се обичат един другиго, всеки от тях дарява по няколко хромозома (23 на брой) за твоето създаване. Но понякога тези хромозоми се изтриват по погрешка, дуплицират се или дори се обръщат, което причинява мутации. Средно, всеки човек има около 60 генетични мутации.

В научна статия от 1947 г. в Nature Genetics учен-генетик описва, че за повечето мутации трябва да благодарим по-скоро на бащите си, отколкото на майките си. В последвалите през годините проучвания тази идея се е затвърждавала. Но според последните проучвания на Wellcome Trust Sanger Institute в Хинкстън, Англия, неправилното копиране на гените се причинява по равно и от двата пола.

Според The Daily Mail, „мутациите варират драстично сред различните индивиди – за всекиго е индивидуално.“

 

В едно от изследваните семейства 92% от мутациите на детето са дошли от бащата, а в друго – само 36%. Съавторът на изследването Д-р Мат Хърлс от from the Wellcome Trust Sanger Institute стига до извода, че в някои семейства мутациите могат да дойдат от бащата, а в други от майката. Това е изненада, защото много хора досега са смятали, че мудациите идват почти винаги от бащата поради по-големия брой копирания на гена, които са необходими за произвеждането на сперматозоид, отколкото за яйцеклетка (повече копирания – повече възможност за грешка).

 

Вероятно си чел някога Х-Мен или поне си гледал някой от филмите (като излезлия наскоро „Първа класа“), и сигурно си си мечтал да имаш способностите на някой от супергероите (ходене по стени, невидимост, лазерен поглед, все готини работи). За съжаление, обаче, повечето мутации не са така атрактивни както би ти се искало, дори обратното. С изключение на тези, които нямат забележим ефект („тихите мутации“, каквито са повечето), сгрешените хромозоми могат да доведат до доста тежки заболявания, например хемофилия или кистозна фиброза.

Все пак Люк Скайуокър не бива да бърза да обвинява баща си за всичките си проблеми – мутиралите гени са нормално и често срещано явление и без тях нито един вид нямаше да може да се развие еволюционно и да се адаптира към променящите се условия за живот на планетата. Но въпреки това, не прекалявайте с екскурзиите до Чернобил и Фукушима – много хубаво не е на хубаво.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата