Вълк-тийнейджър-клише

Ревю на новия сериал на MTV.

Явно не е обезателно върколаците да са космати, но едва ли това е първото отклонение от митологията, което виждаме във филм или сериал, за да се доближи той до масовата публика.

Наскоро писахме за залитането на MTV към нашия жанр с „Тийнейджър-вълк“. Гимназистът Скот бива ухапан от върколак в гората и започва сам да се превръща. За беда точно на следващия ден в училището му пристига ново (уж) красиво момиче, Алисън, в което той се влюбва. Алисън обаче също не е обикновена ученичка, защото нейните роднини са ловци на върколаци. В течение на сериала Скот трябва да разбере повече за новата си същност, да развие връзката си с Алисън, да се пази от ловците и да се прави на мъжага пред „готините“ на училището.

Знаейки за обикновените риалити шоута на уж музикалната телевизия с бременните тийнейджърки, не очаквахме кой знае какво. Истината е, че сериалът не отговори на очакванията. Той може да се раздели спокойно на две половини – „вълк“ и „тийнейджър“, като втората е значително по-голяма от първата (да, в математиката щом са половини, значи не може едната да е по-голяма, но американските гимназисти едва ли знаят това). Двете части са наглед омешани една в друга, защото става дума за едни и същи герои, които уж ги преживяват едновременно, но всъщност едната спокойно може да мине без другата.

Вълчата част се оказа доста по-добра от очакваното. Което пак не стига до добро, но все пак заслужава умерена похвала. Действието за тази половина в пилотния епизод се върти около разполовен труп на млада жена, която в последствие се оказва не просто случайна жертва на върколаците из гората. Сценаристите са се постарали да вкарат малко мистерия и не бързат да разкриват как стоят нещата – кои са върколаците и какво искат, коя е жертвата, кои са ловците на върколаци и т.н, за да поддържат някакъв интерес у публиката. Имаше и изненадващо зрелищна битка между двамата главни герои-върколаци в сериала, както и някои шокиращо добре направени страшни моменти. Третият епизод започва със съня на главния герой как се натиска с гаджето си в автобуса, след което се превръща във върколак и я убива (В началото не знаем, че е сън, но едва ли спойлвам някакъв огромен шок като разкривам тайната). Сцената е изпипана и добре направена, а Кристал Рийд се справя с превъплъщаването в ролята на жертва много по-добре отколкото с ролята на проста тийнейджърка. В друга сцена двамата главни герои си чатят с уеб-камери, когато единият забелязва, че зад другия има някого – но точно когато се опитва да му го каже, компютърът забива. Комплименти и за момента, в който върколак тича след колата на лелята на Алисън и за момент зърваме червените му очи да бягат през гората успоредно с автомобила.

Тайлър Поузи изглежда твърде абсурден като върколак.

Но дотук с хвалбите за вълчата част. Трябва да обърнем внимание и на отвратителния грим и протези, които върколаците носят. Сякаш гледам първите епизоди на „Бъфи, убийцата на вампири“ от 95-та година. В сюжета има и две огромни дупки. Първата беше донякъде запълнена в края на третия епизод, а именно защо по-опитния върколак не каже на новоизлюпения каквото му трябва да знае и да се приключи с терзанията. Но за втората още не е намерен отговор – ако върколаците искат да се крият от хората, защо е ухапан точно този глупав тийнейджър? Добре ще е да се намери някаква причина да бъде избран именно той, защото ако всичко е на случаен принцип, тогава сценаристите ще пропилеят всички и без друго оскъдни намеци, че все пак има някакъв замисъл зад сериала.

Стигаме обаче и до по-важната за MTV половина – тийнейджърската. Лично аз не съм си представял, че тийнейджърите могат да са толкова тъпи. Всички фантастични елементи са пречупени през задръстения им тийн поглед и терзания. Току-що се превърнах във върколак и не знам какво става с мен, трябва да получа отговори от този, който ме е ухапал, но в момента най-основната ми грижа е дали да играя в училищния отбор по лакрос (някакъв нов тъп американски спорт, който явно набира популярност там). Дерек е единственият, който може да ми помогне и явно все пак проявява някакво желание да ми обясни нещата, но аз ще го изгоня, защото не го познавам и съм му обиден, че взе закара приятелката ми до тях. (То бива, бива мистерия, но нека да има някаква причина за цялата мистериозност, а не просто да видиотим героите, за да не отговаряме на въпросите веднага, понеже сме чули, че е модерно да има мистерия и да не се разкрива всичко веднага.) Но явно това е реакцията на малоумен средностатистически тийнейджър, когато се сблъска с нещо свръхестествено. Такива са им реакциите и с обикновените тийн проблеми. Кучката на училището заплашва Скот, че ако не изпълни каквото му казва, ще запознае гаджето му с други играчи на лакрос. В контекста на разговора това означава, че Алисън ще намери по-добри играчи и ще зареже хлапето заради тях. Именно това мотивира Скот да направи каквото се иска, без дори да се замисли. На това ли се основават връзките в училище? От самото начало идеята е, че става дума за любов, която трябва да оцелее през изпитанията. А в крайна сметка тази любов е застрашена от наличието на по-добри играчи, тоест Скот съвсем лековерно приема, че Алисън е с него заради статуса му, а не заради самия него. Това абсолютно заби в земята всякакви евентуални романтични моменти и обезсмисля по-нататъшните наченки на акъл у персонажи и сценаристи.

Един от красавците в сериала е забъркан в скандал с негова гей-снимка малко преди излъчването на първия епизод.

Простотия е и цялото присъствие на най-добрия приятел на Скот, който явно трябва да внесе малко комични моменти. Шегите му обаче са безкрайно плоски и тъпи, често долнопробни. Откровено тъп беше моментът, в който той задаваше въпроса дали е привлекателен за гей-мъжете, а Скот не искаше да му отговори. Моментът беше разтеглен до безобразие, сякаш за да има време публиката да си поеме дъх от смях и да се успокои до следващата сцена. Но още по-тъп го прави долнопробната ПР-реклама на „Тийнейджър-вълк“, в която адвокатът на друг актьор от същия сериал повдига дело за стара негова снимка, където се целува с момче във вана, докато е непълнолетен. Такава снимка има, но разбира се, дело няма, всичко е само вдигане на шум в медиите, за да заинтересува тийнейджърките и гейовете в сериала. От такива акции има какво да учи дори нашият Азис, който още не е прибегнал до детско гей-порно, за да скандализира. Всъщност сериалът изглежда насочен именно към тийнейджърките и младите гейове – с изключение на главния герои, всички мъже в актьорския състав са изключително красиви, като през повечето време са разсъблечени, докато мацките са безкрайно невзрачни не само като роля, но и на вид. Кристал Рийд направи някакво впечатление чак в сцената с изяждането й в автобуса, а през останалото време е пълнеж. Странно, но именно майката на Скот и лелята на Алисън са най-красивите жени в сериала, дори и да са на по 40. Е, така или иначе тийнейджърските трепети на екрана винаги са били по-интересни на жените, отколкото на мъжете, така че подборът на актьори за този сюжет е удачен и пасва на вкуса на целевата публика. Героите са ходещи клишета, показващи реалността на тийн-поколението на САЩ в момента, а тя никак не е розова. Не че и у нас няма такива, но, доколкото забелязвам, у нас сериалът се харесва на децата във възрастовата група 8-15, докато всъщност е правен за 12-19-годишните американци.

Няма лошо, всъщност американците си го харесват и повечето ревюта (на възрастни хора) зад океана изразяват мнение, че сериалът не е кой знае какво, но не е и никак лош. Далеч не са толкова критични към изобилните клишета и досадната тийн-драма, което означава, че явно наистина такава е тенденцията там в момента. Най-малкото, защото това иска и публиката на MTV. Все пак от музикалната телевизия има и някакъв бонус – хубав саундтрак, който се ползва често, за да разнообразява иначе твърде баналните моменти. Единствената ми критика към саундтрака е хард-метъла при битката между двамата върколаци – ако моментът е страшен и болезнен за героите, не е нужно да е болезнен и за зрителите.

Teen Wolf става за губене на времето, ако наистина няма какво да гледате. Става и ако искате постепенно да въведете в жанра някой, който попринцип бяга като чуе фантастика, защото мисли, че става дума за измишльотини. Парадоксално, точно тук измишльотините преобладават, но са замаскирани зад тийнейджърска идиотия така, че да избледнеят и да не направят силно впечатление на този тип хора. Но в никакъв случай не очаквайте да се зарибите по сериала или да видите нещо ново в него. Аз лично ще му дам още няколко епизода шанс именно заради твърде редките, но пък впечатляващи моменти от „вълчата“ половина. А когато започнат да се обясняват за тийн-драмите си превъртам няколко минути напред без въобще да ми е жал.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
12 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

valentina

Абе филма си е много добре, това че на не ви харесва не е проблем на феновете.

Борис

Мда…сериалат бил гейски и много тъп…ми тка е не че ние Българите творим по добри филми…кат не ти харесва си гледай Революция З“ или де да ги знам…ама тва е положението Българската омраза НЯМА КРАЙ…простаци.

Петър Атанасов

Не съм казвал такова нещо. Всички фенове на сериала сте добре дошли да оборвате мнението ми, но не изопачавайте думите ми 🙂 „Торчууд“ също изглежда насочен към гейовете, но публиката му е много разнообразна. Не само като пол или ориентация, но и като възраст.

Иначе забелязвайте и датите на статиите – тази е писана още преди края на първи сезон, тоест няма как да отразява втори.

Georgi

Aбе ти как го каза, излезе че всички момчета, който гледат сериала, са гейове.Еми мога да ти кажа, че в момента съм на 2 сезон и още не съм станал гей.А и друго… като си толкова голям ,,филмов критик“ щеше да забележиш, че главния герой в историята е момче.Във ,,Дневниците на вампира“ например се показват повече преживяванията на главнаТА геройня, който се влюбва във два вампира.Тук се показват основно преживяванията на Скот, което ще рече, че е насочен повече към мъжката аудитория.А и вземи погледни малко 2 сезон … много по-добър и интересен е от 1 сезон.

Е**аси в тая държава и да гледаш филми ще те искарат гей, педерас, травестит и каквото се стиш още … ;x ;x 😡

евгени

изгледах 1 сезон и много ми хареса сега чакам 2 сезон

Петър Атанасов

Гледам го, защото все пак има някакъв потенциал – може по някое време да им дойде акъла на сценаристите и да започнат да пишат нещо по-заплетено и по-умно. Веднъж на високосна става такова събитие, но е възможно. А и както съм написал, сериалът има и своите попадения, заради които му давам шанс – добре направени страшни сцени и хубав саундтрак.
Както казва Бобко горе, на който квото му харесва 🙂 Ако на вас „Вълк-тийнейджър“ ви харесва повече отколкото на мен, напишете в коментарите или отворете тема в общността – какво и защо ви харесва, защитете сериала, направете дискусия, никой не ви спира 🙂 Ако смятате, че греша, докажете го, покажете, че сте на различно мнение.
Колкото до дължината на статията – винаги когато пиша се старая да покривам колкото може повече аспекти на въпроса. Искам, когато напиша, че не харесвам нещо, да напиша и защо не го харесвам, както и какво все пак ми харесва от него. Затова и винаги ревютата ми се получават дълги 🙂
На Бобко мога да кажа, че турски сериали не гледам, но в този има достатъчно гей-елементи, за да се привлече тяхното общество. И очевидно това е един от таргетите, както и една от силните зрителски групи на самата МТВ попринцип. Факт, който не зависи от мен 🙂 Торчууд също го чака ревю, когато приключи сезонът.

Много си ми интересен не харесваш сериала, а го гледаш смяташп че е мнго слаб, а се занимаваш да пишеш толкова дълга статия!!! Просто не се връзва

bobko

А този който е писал статия да ходи да си гледа турските сериали и да не се изказва по мненията.На който квото му харесва!!! И сериала не е за гей обществото ако искаш такъв ти препоръчвам Торчуд там се изразява по ясно може да ти хареса понеже си като тия за които е сериала 😉

elica

tez ko iimitirat zdra4 wee „D „@“@

e01

Все още не съм започнал сериалчето, но така по заглавие картинки и от текста на статията, ми изниква в главата един сериал от моите ученически години – Вълк в колежа 😉