Зомбитата не са това, което са

Ревю на филма Army of the Dead, достъпен за гледане по Netflix.

„След голям хайп идва голям хейт!“ – холивудска мъдрост.

„Армията на мъртвите“ е е рядко явление. В добрият смисъл! Не като израза за рядкото щастие. Нормално е, когато някой пречупи една от най-експлоатираните теми в киното (зомби апокалипсис) през неговата призма, да не се хареса от всички. Зак Снайдър прави винаги точно това. За уникално красивата кинематография, когато създава, едва ли адкватен зрител би могъл нещо лошо. Говорим за висш пилотаж. На тази продукция освен режисьор е и DOP, така че всеки кадър се е получил точно такъв, какъвто е бил в главата му преди да застане зад камерата.

Отзивите вече изпълзяха по всички форуми. Едни зрители са доволни, други объркани, на трети не ми се вписва с класическите представи за зомби филм… според шестнадесети пък е просто поредниия филм за зомбайовци с елементи на „Умирай трудно“. Както отдавна светът е открил – мненето е като задника. Всички го имаме и това не променя нищо. Съответно не е изненада или драма, ако и аз вляза в статистиката на нищото с едно такова. И така…

Army of the Dead е много неща, но „просто поредния зомби филм“ съвсем не е от тях. Различен е! По начин, който лично мен ме изпълни с кеф и донякъде вдъхновение. Разбира се, никога не съм смятал зомби-филмите за нещо, което трябва да се приема сериозно (изключвам драматичните и философски качества на The Walking Dead). Не търсете смисъла на живота, има ли вода на Марс или разискване на екзистенциални теми от фундаментална дисфункционалност. Приемаме го като добър развлекателен филм. Всъщност много добър! Даже напрао яката ра‘ута, копелета!

3 точки, показващи с какво този филм не е като останалите:

1. Зомбитата не са зеленчуци

Винаги съм си мечтал да гледам зомби филм, в който ходещите трупове да имат поне елементарна форма на разум. Мислех, че така биха били по-крийпи, отколкото ходещи трупове с походка на изпил три кила ракия тракторист и издаващи звуци точно като същия. Гледайки първия филм, в който тези твари проявиха функциониращ интелект настръхнах. Това беше през 2004-та и филмът беше на… познайте кого? Пак на Зак Снайдър – Down of the Dead (2004).

2. Зомбитата са организирани

Запознайте се с новата раса на Земята! Те не са просто мъртъвци. Те са живи! Било то и под някаква различна форма. Те са новият вид на планетата. И е въпрос на време да се цивилизоват. Еволюират с адски бързи темпове. В този филм си имат кралица и крал. Най-зловещо-красивите чудовища, които съм виждал! Зомбита с емоции – влюбени зомбита, правещи любов зомбита, гневни, тъжни… и бременни! Настръхнах като ги гледам! Това ли казват, че било като в другите фими? Доооообре!

3. Зомбитата не са завладели планетата, въпреки че не са по-тъпи от песен на Веско Маринов

В един пореден зомби филм също би следвало положението толкова да тежко, че за 3 дни цялата цивилизация да умре. И въпреки, че САЩ, Русия и Корея са въоръжени до зъби и до мъди, те видиш ли не могат да се справят вълната от пъплещи зеленчуци. И след най-много месец последните оцелели на планетата са принудени да избягат по селата и да садят картофи, за да оцелеят. Електричество няма още на 7-мия ден, понеже вероятно зомбитата освен мозъци, обичат да гризат и кабели. Тук тази класическа и оправдана по всички параграфи на логиката концепция е пропусната от Зак Снайдър, понеже той винаги прави много тъпи филми. И аз ги харесвам всичките с цялото си сърце, понеже само сърце си имам – акъл никакъв.

П.С. Вероятно случаят ми е психиатричен, но от тази Zombie Queen нещо некрофилско в мен се обади и стигнах до извода, че е доста привлекателна като за чудовище. Извън кръга на шегата, най-красиво създадените зомбита гледах в този филм. Нямам против да има продължение, за което оставиха вратичка.

 

Моята оценка:
История – 5
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 7
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5,40)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Държа да отбележа, че не съм много съгласен с ревюто и хич не съм фен на Зак Снайдер, но текстът много ми харесва 🙂 Филма го изгледах само до около 50-тата минута и не ме кефи колко дебилен и несполучлив е хуморът, но съм изненадан, че има някакви поносимо разработени герои. Ще го догледам в недалечно бъдеще, но се радвам и че някой друг написа ревюто, защото сигурно аз щях да хейтя 😀