Коя е Лили Рибката?

Българското фентъзи вече се рекламира успешно и предизвиква интерес. Премиера – на 9 февруари.

Вероятно вече сте забелязали някой плакат, трейлър или реклама за „Лили Рибката“ и се чудите какво точно е това. Да, това е първото българско фентъзи от много години насам, а екипът явно се е постарал да го направи колкото може по-добре спрямо възможностите си.

Според официалното описание „Лили Рибката“ е „Приказна история за Необикновеното дете Алекс-Дани и обикновените му родители. Това необикновено-обикновено семейство е изправено пред изпитание, подготвено му от малката магьосница Лили. Единият й дядо е говореща риба, другият е плъзгаща се по стените Сянка, майка й е с рибешки люспи по ръцете, а баща й умело приготвя магически талисмани под указанията на баба й – старата вещица Хараме. Лили се хвърля заедно с Алекс-Дани в изпълнението на сложна магия. За всички останали остава само да се понесат след децата.“

Засега няма много информация за историята, освен че главният герой променя пола си всеки път щом някой го погледне право в очите (спестете си размислите за Истанбулската конвенция, те нямат общо). Полагайки усилия да му помогнат, родителите на детето го отвеждат в малко село, в околностите на което детето среща връстничката си Лили – внучка на говорещ Японски шаран и вещица и дъщеря на цигани-магьосници.

Преди да се захванем да критикуваме качеството на анимацията и разликите между „Лили Рибката“ и холивудските блокбъстъри, нека си спомним, че става дума за български детски филм, и то такъв, който изглежда много по-добре от повечето скорошни опити. Може би съм луд, но в стилистиката забелязвам влияние на Тим Бъртън и въобще много елементи, които не съм виждал досега в български филм. Струва ми се също, че е показано уважение към първопроходника „13-тата годеница на принца“. Е, имам съмнения доколко убедителна ще е играта на децата или дали сюжетът ще бъде издържан, но определено интересът ми е събуден.

Вече е имало прожекции на няколко фестивала, където се е приел добре. Получил е и престижна награда за кинематография. Малко ни боли от факта, че у нас все още фентъзито върви само като шаренийки за децата, но един по-значим успех на „Лили Рибката“ вероятно ще отвори вратата към по-сериозни фантастични продукции за възрастни.

Режисьор, сценарист и продуцент е Ясен Григоров, известен предимно като илюстратор и режисьор на реклами. В главните роли разпознаваме Татяна Лолова и Койна Русева, участват също Елена Кабасакалова, Добрин Досев, Стоян Радев, Калин Сърменов, Десислава Спасова, Красимир Ранков, Линда Русева, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова. Децата са Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров и Калоян Минчев.

Премиерата по кината, слава богу на 2D, е на 9 февруари.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нед Ласков

рин Аз се надявах, че предишният ти коментар е някакъв странно саркастичен, но явно не е.
Ако наистина ги мислиш и вярваш тия неща, искам да те посъветвам да си подбираш източниците на информация много добре и да мислиш рационално и логично преди да се отдаваш на чувства и емоции.
Човешката природа е такава, че чувствата на страх и несигурност изкарват наяве едни по-първични инстинкти и поведения, които по принцип биха били доста подходящи, но в съвременния свят са ненужни и дори вредни.
Надявам се, когато всеки си представя едно бъдещо напреднало човешко общество, си представя такова без негативните първични и животински емоции като гняв, омраза, страх, ексклузивност и т.н. Не виждам какво ни спира да постигнем това и не виждам защо не правим стъпки към това.

рин

Едно умно нещо не каза… трябва да вкарам няколко машинописни страници, че и цяла книга по въпроса, но като гледма и тогава нема да влезе ум, където не вирее…

Петър Атанасов

Коментари с голи линкове, особено към свински медии, се трият.

Рин, подкрепям това всеки да бъде свободен да живее според това, което му е дадено и никой да не му се бърка в избора. Някои са родени хетеросексуални, други хомо, трети би. Някои са родени момчета, други момичета, а някои са родени като единия пол физически, но психически се чувстват като принадлежащи към другия. Трети пък са родени с двойнствени полови белези и могат да залитнат към единия пол чак след пубертета. Тези неща съществуват – не са чести, но не са и чак толкова редки. Абсурдно е при толкова много случаи и примери да казваме „има два пола и точка“. Явно е, че става дума за спектър, а не за две конкретни опции и нищо извън тях. Все едно да кажем „има бяло и черно, другите цветове не съществуват. Всеки, който твърди обратното, е джендър, богохулник и родоотстъпник“. А още по-абсурдно е да се смята, че тази борба срещу невежеството е всъщност опит да се промият мозъците на децата и да станат всичките на „джендъри“.

Пренаселването на Китай няма нищо общо с темата – ако имаше, там щяха да са първите защитници на гей правата. Вместо това там са по-консервативни и скрити и от нас, а защитниците и либералите са в цивилизованите държави, чието население намалява и разчитат на бежанци, за да има кой да работи.

Всичко това е оф-топик, защото силно се съмнявам, че в този филм изобщо става въпрос за такива теми.

рин

Мдам в политиката е всичко, запланувано е така отдавна, трябва да се промиват детските мозъци, за да се намаля населението, тъй като мъжете на планетата са с проценти в повече.. Един пример ще дам с Китай, там от двата милиарда остават 60 милиона сами мъже, които са принудени, които може и е събрал пари и е намерил връзки да си купи жена от съседни държави… (България е 7+ милиона, българи цигани и турци… това прави почти 10 пъти населението на държавата ни) , тъй като много народи правят по много деца, това е новата световна политика, видя се че Тайланд може и с 20% нормално население да върви, в Бразилия нямат проблеми и там… В Китай обаче имат закон , че имат право само на едно дете, ако има второ то се убива още в утробата, та ако ще и да е в 7-8 месец или дори родено и тн *изключения не се правят, защото като тръгнат 2та милиарда да правят по няколко деца и отидоха за едно десетилетие 4 милиарда, а за 2 цели 8 и отгоре…

Но той Петър подкрепя джендърството, нещо което трябва да поправи в себе си…

Нед Ласков

Бранник Оо, я си намери продуктивна работа

Бранник

Родители, хубаво си помисете преди да заведете детето си на новия български филм „Лили рибката“ Имайте предвид, че това всъщност е прикрит джендър филм за деца! В него се прави опит за подготовка на общественото мнение и влияние върху децата за нещо много сериозно и опасно – джендър образование в училищата и прокарване на джендър философията в обществото. Всичко това ще доведе до пълен разпад на семейството и моралните устои на обществото в един не много далечен хоризонт!
Всичко това е свързано разбира се и с Истанбулската конвенция и е част от един серозен и дълго подготвян план за разложение на обществото!

e01

Изгледах трейлъра и освен българския език и актьори, друго нищо не ми напомня на нещо родно. Както и да е. Все пак е насочен към детската аудитория, надявам се и им пожелавам, там да направи фурор.

Мисля да стоя много далеч от този филм. Само като изгледаш трейлъра и ти става ясно, че говорим за редакторска недосмислица, която вероятно се простира през целия филм. Сюжетът звучи необичаен, това обаче изобщо не го прави интересен. Повърхностна актьорска игра и пак както обикновено с много викане, шепнене, превъзнасяне и маниерничене. Не, мерси. 😉