the walking dead season 10

The Walking Dead отново е шампион по гледаемост

„Живите мъртви“ е най-гледаният сериал по кабелна телевизия в САЩ за телевизионния сезон 2019-2020.

С възхода на стрийминг платформите и отлива на зрители от телевизиите, рейтингите все повече губят значение. През 90-те „Туин Пийкс“ е бил спрян, защото са го гледали „едва“ 10 милиона души. През 2017 новият сезон не можа да събере и половин милион зрители по време на живото излъчване, но въпреки това телевизията беше готова да го поднови за още, и остава навита, стига само Дейвин Линч да щракне с пръсти. Разбира се, мнозина са гледали сериала онлайн. Това обаче означава, че тези хора не са гледали реклами заедно с него, съответно телевизията не е могла да спечели от тях по традиционния за последните десетилетия начин.

Въпреки това, рейтингите все още значат нещо, особено когато ги сравняваме едни с други. Затова, като казваме, че „Живите мъртви“ отново са шампион, не се шегуваме. Те са най-гледаният сериал по кабелна телевизия през изминалия телевизионен сезон, и то без да са излъчили последния си епизод за сезона, който традиционно е сред най-силните и гледаните. Общо сред всички телевизионни продукции (сериали, токшоута, риалитита, спортни предавания) са на 11-то място, което пак е прекрасно постижение. Напомняме, че The Walking Dead в момента е в десетия си сезон, а сред главните герои тези, които са останали живи от първи сезон досега, се броят на пръстите на едната ръка. Фактът, че след толкова време „Живите мъртви“ остава сред топ-сериалите на САЩ, е голямо признание за екипа му.

Изображение с име: the-walking-dead-99

Наистина, рейтингите намаляват стремглаво от шести сезон насам и причина за това не е само залезът на телевизията като медия. В седми и осми сезон качеството доста спадна, което изгони мнозина. Девети сезон се оказа неочаквано завръщане във форма, всички са изненадани от творческия успех на новата сценаристка Анджела Канг, но това не успя да обърне тенденцията. Средно едва 1,9 милиона зрители са гледали епизодите от последната година (срещу 3,2 в предходната). Въпреки това, сериалът си остава на косъм от топ 10 на всички продукции и е твърдо номер едно в своята категория.

Трябва да се отбележи, че доскоро Game of Thrones беше абсолютният шампион в класацията. Миналата година последният сезон на ултрахитовия фентъзи сериал беше гледан от 6,4 милиона души средно на епизод, като това са само следилите го на живо и тези с DVR записи, пуснали го в седмицата след излъчването. „Игра на тронове“ беше първенец в абсолютно всички класации (макар да завърши много зле) и единствено липсата му през 2019-2020 позволява на „Живите мъртви“ да си върне първото място. Ето обаче, че в случая дълголетието е ценно.

Интересно е също, че единствените два други фантастични сериала в топ 100 на най-гледаните продукции в САЩ през последната година, са American Horror Story и The Good Place.

Желаем на „Живите мъртви“ още много сезони, които да радват хората. У нас той се излъчва по телевизия Fox, а сезоните му се качват в Netflix, макар и чак след края на сезона (тоест, отдавна излъчената първа половина на десети сезон, още я няма там). Дори и да сте се отказали от сериала навремето, новите сезони си струват. Колкото до финала на десети сезон, отложен заради коронавируса – очакваме го през лятото и знаем, че в него ще има ГОЛЯМА битка.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата