snowpiercer

И Snowpiercer падна в жертва на бизнес стратегиите

Уж подновеният за четвърти последен сезон „Снежен снаряд“ е безцеремонно спрян.

Сливането на Warner Media и Discovery продължава да сее смърт сред сериалите. След като HBO поряза редица свои продукции, включително почти завършеният „Западен свят“, CW за пръв път от десетилетия развъртя брадвата, а DC извадиха заснет филм от киноафишите, всичко с цел да се намалят разходите, па макар и да се разгневят феновете, дойде моментът за нова жертва. И то дни след като директорът на финансите в Уорнър Брос Дискавъри уж обеща, че брадвата вече няма да играе, защото са отписали достатъчно активи, за да си намалят данъците до приемливо ниво.

Новият паднал в безогледната сеч на сериали този път е по TNT – друг канал, притежаван от конгломерата. Става дума за Snowpiercer, който уж беше официално подновен за четвърти сезон, в последствие обявен и за последен. Не твърдим, че сериалът е тотален хит или че трети сезон беше най-качественият му, но все пак чакахме с интерес продължението на голямото ледено пътуване, особено след като се оказа, че пасажерите на влака не са единствените оцелели в света и ледената пустош не е абсолютно навсякъде. Уви, сега изобщо няма да разберем до какво ще доведе завръщането на Мелани, какво щяха да покажат новите главен сценарист и актьори (към състава щеше да се присъедини Кларк Грег от „Агентите на Щ.И.Т“) и как щеше да завърши всичко. Подобни спирания на сериали са най-неприятни – не само, че първоначално е обявено продължение, но и е обещан завършек на историята, какъвто много продукции не успяват да получат.

Изображение с име: snowpiercer-7

Телевизията, която излъчваше Snowpiercer в САЩ, TNT, като цяло се ребрандира и вече няма да прави художествени сериали. „Снежен снаряд“ така или иначе щеше да е последният такъв за нея и щеше да завърши не само себе си, но и цялата продуктова линия. Този канал ни е давал култови сериали като „Падащи небеса“, „Библиотекарите“, „Последният кораб“, а в по-далечното минало „Вавилон 5“ и „Смъртоносна битка“. Отказът му от оригинални драматични сериали ще бъде загуба за жанра.

Не всяка надежда е изгубена за Snowpiercer, разбира се. Търси се нов дом на сериала и има известен шанс такъв да бъде намерен, тъй като той все пак е гледан и харесван, дори има няколко награди. Netflix често изглежда като най-подходящ спасител – там намериха щастието „Луцифер“, „Манифест“ и други преждевременно спрени проекти, а и там се разпространява „Снежен снаряд“ международно – включително и за България. Но в последно време не можем да разчитаме на тази стрийминг платформа – тя също вече си има финансови проблеми и реже сериали наляво и надясно. Говори се, че Tomorrow Studios, които и без друго са сред продуцентите на сериала, преговарят за закупуване на пълните права над него, но нищо не е потвърдено. Сам Ото от актьорския състав не изглежда много оптимистично настроен – в свой пост в инстаграм той казва, че не е сигурно дали последният сезон ще види бял ден. Според него, ако феновете вдигнат шум, може и да се намери нов дом, но ако не стане, ще бъде жалко за цялата похабена енергия.

С това сме съгласни – наистина е жалко.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата