Най-добрите сериали на 2020 г.

Няма особени изненади в топ 10.

Въпреки всички несгоди и лишения през 2020 г., едно нещо остана на сравнително стабилно ниво – количеството и качеството на сериалите. Както всяка година, тази класация е най-интересната за посетителите на SciFi.bg. Участниците в нея са с 50% повече от тези при филмите, което е и нормално, предвид че продукции (и то нелоши) продължаваха да излизат през цялата година.

Поканени да участват в класирането бяха всички с поне една публикация или три (нетролски) коментара през годината. Класацията не е мерител за абсолютно качество, но е повод да ви препоръчаме любимите си продукции през годината и да отсеем това, което си струва да се изгледа. Свободни сте да добавите свой коментар под статията, а ако през годината имате поне три такива – ще бъдете поканени да участвате догодина.

Ако искате да си припомните старите класации, ето списък с тях – за 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 и 2013.

Започваме с бързо представяне на шестте сериала, които си делят 11-то място с по три точки, дадени от само един човек. Това са:

  • Evil (номиниран от Драго) – Моят текущ заместител за X-Files – върши работа донякъде, но доста по-малко от Fringe например. Недостатъкът му е, че е конструиран само в една тематика и няма как да се развихри хубаво в разнообразни истории като горецитираните. Основната история въпреки всичко е интересна, както и персонажите, но в моите очи се опитва да прескочи висока летва и май няма как.
  • Into the Dark (номиниран от Гален) – Антологията, в която пускат по един епизод на значим празник продължава и е все така силна!
  • Star Trek: Picard (номиниран от Петър) – Добра научна фантастика, която постига отличен баланс между представяне на нова, сравнително добре обмислена и изградена история, и задоволяване на феновете на стария сериал, TNG. Надявам се във втори сезон Седем да вземе по-голямо участие, а новите герои да се развият повече.
  • Tales from the Loop (номиниран от Додо) – Сюжетът представя жителите на един град, които живеят над машина, построена да изследва и разкрие загадките на вселената. Това, което преди се е считало единствено за научна фантастика, вече е напълно възможно. В този фантастичен, загадъчен град се разказват трагични приказки, съдържащи всеобхватни емоционални преживявания. Сериалът е вдъхновен от картини на Саймън Сталенхаг.
  • What We Do in the Shadows (номиниран от Нед Недев) – Много забавен сериал, който си запази нивото от първи сезон.
  • Эпидемия (To the Lake) (номиниран от Иван) – Руската връзка я има и тук, но, както се видя от нашата пандемия, нямаше такива изблици като в сериала или просто не сме разбрали.

А сега продължаваме с топ 10!

10. The Walking Dead – 4 точки

Джелил – 4 точки: Мисля, че дори най-мъртвият сезон на „Живите мъртви“ е по-жив от 90% от сериалите на коя да е година, а 2-рата част на 10-тия сезон беше далеч от мъртвите. Липсваше нито логика, нито креативност, нито емоция. Сагата на шептящите завърши брилянтно и ме остави в любопитно очакване за това какво предстои. А заради това, че ни карахте да чакаме половин година за 1 епизод , няма да ви дам първото си място, дерзайте!

9. The Good Place – 5 точки

Нед Недев – 4 точки: Един вече любим сериал приключи тази година с един от най-хубавите и стойностни финали. Давам му 4 точки само заради това, че не беше пълен сезон, иначе имаше голяма вероятност да му дам 5 т.

Петър – 1 точка: Последните епизоди не бяха толкова брилянтни, колкото се надявах, но отново бяха много добри. Душите на нашите герои най-накрая стигнаха до доброто място и дори преобразиха и него. Трогателен и подобаващо философски завършек на един от най-добрите сериали на десетилетието.

8. The Boys – 6 точки

Драго – 4 точки: Аз съм отявлен фен на “Батман” от ранна детска възраст и покрай него във времето понаучих и кои са Superman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash. Не ги харесвах особено. Сега като по-голям, The Boys им даде други имена и ги “ъпгрейдна” до нарцистици, алхохолици, комплексари, изпълнени с пороци без собствен живот. Изкуствено създадени “медийни” звезди, подчинени на корпоративната алчност. Пак не ги харесвам, но са значително по-интересни. Батман пак си го харесвам, въпреки, че му липсва “прилепската” осанка – той продължава да мълчи и да раздава една идея по-брутални тупаници.

Нед Недев – 2 точки: Първи сезон беше ок, но при втори имаше значително подобрение. Лошото е, че главните герои („момчетата“) са ужасно безинтересни и/или скучни, но хубавото е, че сякаш във втори сезон имаха по-малко екранно време (особено дразнещото франсе).

7. Raised by Wolves – 7 точки

Иван – 5 точки: Ридли Скот и компания правят страхотен сериал, който влезе с ритници през 2020.

Нед Ласков – 2 точки: Това е сериал, който много добре балансира нещата – религиозните фанатици са реалистично дразнещи и глупави, но също така понякога човечни и разумни. Андроидите са глупави машини част от времето, а през останала – по-съвършена версия на човека. Децата са дразнещи бебета, но могат и да са превъплъщение на доброто, разума и справедливостта. Трудно е да се избере страна и да се симпатизира на една група или на един герой. Сезонът завърши с обещание за значителни промени в обстановката. Включително и някои елементи, които ме притесняват, защото изглеждат необмислени и необосновани, но нека видим.

Нед Недев – 1 точка: Отгледани от вълци започна с доста интригуваща първа част на сезона, и завърши с не чак толкова интересна втора част. Въпреки това, смятам че си стрва гледането, а и е на Ридли Скот все пак.

Джелил – наказателна точка: Най-точното ревю за този сериал се намира точно тук. Но дерзай, Петре, това, което си казал ти с едно ревю, аз мога да го обобщя с едно изречение: С първия си сезон „Отгледани от вълци“ е не сериал, а трейлър. А за трейлъри, които се представят за сериали, положителни точки не давам.

6. Devs – 7 точки

Додо – 4 точки: След Ex-Machina и Annihilation това със сигурност ще бъде едно от най-запомнящите се произведения в новата ни история, установявайки Алекс Гарланд – веднъж завинаги – като един от най-важните гласове в съвременната научна фантастика. Devs е забележително проучване за загубата и скръбта, което илюстрира как емоционалната привързаност и технологичният напредък могат да причинят опасни последици, когато са в ръцете на грешния човек.

Петя – 3 точки: Приятен, макар и тъжен философски минисериал, който кара зрителите да се замислят и представя по интересен начин познати идеи. Няма какво толкова да се напише за него, но определено беше едно от добрите неща за гледане през тази година.

4= Dracula – 9 точки

Петър – 5 точки: Макар и само с три епизода, макар и посветен на добре познат персонаж, сериалът тотално ме отвя. Главният герой/злодей е много, много интересен, нестандартен и добре развит. Атмосферата в първи и втори епизод е убийствено яка. Обратът в трети епизод е наистина неочакван и озадачаващ. И дори в тази серия, която много от феновете на първите две намразиха, имаше интересни герои, чиято история си струваше да бъде разказана. Завладяващият сюжет, многото намесен талант зад и пред кадър, черният хумор, пленителната атмосфера, висококачествените хорър и емоционален заряд са подплатени с интересни послания и повдигане на много теми за размисъл. Накратко – всичко си има в „Дракула“ и го препоръчвам горещо.

Нед Ласков – 4 точки: Това е мини-сериал само с 3 епизода, но това не му пречи да е напълно завладяващ. Комбината Мофат и Гатис никога не са разочаровали и този сериал е на същите висини както и Шерлок.

4= The Expanse – 9 точки

Нед Ласков – 5 точки: Всяка година, когато Експанзията има епизоди, аз го класирам на едно от първите места. Новият сезон е супер, и като цяло се надявам сериалът да успява, тъй като имаме нужда от успешни хард-кор научни фантастики, които да мотивират повече продукции. Експанзията определено е един такъв сериал.

Иван – 4 точки: 5 сезона вече, но прогресът не спира. Много се радвам, че му дадох шанс преди няколко години.

3. Snowpiercer – 10 точки

Гален – 5 точки: За мен шедьовър през тази година. Доста динамичен, изпълнен с екшън, добри герои, добре заснет, заслужава си!

Джелил – 5 точки: Филмът беше такъв, но сериалът пък е онакъв. Нека ги разгледаме като различни неща. Ако обичате истории за власт и въстания, това ви е мястото, защото за разлика от всички останали представители на темата, тук можете да проследите всяка стъпка от въстанието и да сте част от самата интрига.

2. Dark – 18 точки

Драго – 5 точки: Като отявлен почитател на time travel спокойно мога да нарека Dark сбъднат “мокър сън”. Самото пътуване на героите през различните години, където срещат родителите си например ми е напълно достатъчно, но сериалът не спира до там, а напротив – предлага ни една добра измислена история и интересни персонажи, които да ни я поднесат както подобава. Третият сезон запазва нивото и то когато човек си мисли, че няма какво повече да ни предложи (като аз бих гледал още много от същото, ако трябва да съм честен).

Нед Недев – 5 точки: След „Доброто място“ видяхме финала и на друг любимец – Dark. Като цяло последният сезон ми се стори най-малко силен, и все пак е достаъчно силен, за да е над всички.

Петър – 4 точки: Впечатлен съм от умението на сценаристите да изградят такава сложна история, в която всеки елемент има своето място. Определено сериалът е феномен и го препоръчвам на всички, които нямат против да си активират мозъчните клетки, за да наредят вълнуващия пъзел на Винденските семейства в рамките на 2 свята и 133 години.

Петя – 4 точки: Последният сезон на „Дарк“, според мен, беше на нивото на предходните и предложи адекватен и разчувстващ финал. Аз също (като много зрители) теоретизирах и имах някои различни очаквания – например, очаквах Микел да има по-значима роля накрая, или историята на Тронте да е по-друга, но никога не съм мислела, че моите теории трябва задължително да се окажат верни и не сечувствам разочарована или предадена от развитието на сюжета (за разлика от други ревюисти). Дори очаквах развръзката да е много по-мрачна от това, което видяхме. Макар и да не е перфектен, Дарк си остава най-добрият сериал за пътуване във времето от години насам, а и не само сериал – най-добрият сюжет с пътуване във времето (като включвам тук филмите и книгите).

1. The Mandalorian – 22 точки

Додо – 5 точки: При положение, че не съм кой знае какъв фен на Star Wars, сериалът успя да ме трогне и накрая дори пуснах сълза. Съвсем не е перфектен този сериал, но му личи че е направен с душа и любов към сагата, запленила сърцата на толкова поколения фенове. Е, няма как да не бъде оценено.

Петя – 5 точки: След силния първи сезон, получихме много по-добър втори, който явно беше конструиран по такъв начин, че да достави удоволствие на старите фенове, а не на любителите на новата трилогия. Тъй като не съм от въпросните любители и дори подписах петиция трилогията на Дисни да бъде заличена от канона (или третирана като сън на някого – можге би кошмар на Хан Соло, паралелна вселена – каквото и да е, но не и част от истинския сюжет), вторият сезон ме зарадва. Особено финалът, за който няма да издавам подробности, защото има хора, които още не са го изгледали. През целия сезон имаше много ентусиазиращи и просълзяващи моменти и единствената критика, която имам към него е, че е кратък, епизодите също са кратки, а между сезоните се чака дълго. Всъщност, има още нещо – хуморът през сезона е по-скоро детски, но на фона на позитивите, това е малък недостатък.

Гален – 4 точки: Бо-Катан! Това е достатъчна гаранция, че 2-ри сезон е все така добър. Star wars франчайзът ще продължава да се развива и This is the way!

Нед Ласков – 3 точки: The Mandalorian внася малко свежест и служи за демонстрация, че не всичко, което излиза от Дисни, е боклук. Клоня към съгласие с общото мнение, че този сериал е единственото хубаво нещо, случващо се в Star Wars вселената и силно се надявам Дисни да анализират ситуацията и да си изведат някакви поуки.

Джелил – 3 точки: С развитието на сезона забелязах как се отделя все повече време за задоволяване на феновете, отколкото за самата история, за което дори самият финал на сезона е доказателство сам по себе си. Не мога да кажа, че не ми хареса като цяло, но не съм впечатлен колкото бях от първия сезон, а за третия дори загубих интерес.

Иван – 2 точки: Фенското в мен няма как да не оцени този сезон, просто фен сървисът беше страшно голям, но и качеството не остъпваше. Докато при Star Trek Discovеry и Star Trek: Picard, макар да са много добри, отстъпват откъм качество.

А ето и цялата класация. В нея влизат сериали от САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Испания, Русия, Южна Корея.

Наказателни точки:

Петя – Westworld – Имах огромни очаквания и сезонът не ги оправда. Според мен, тези очаквания са заложени от първите два сезона (а не някакви мои нереални представи – както в случая с критиците на Дарк). Голяма част от екипа е сменена, на скоето вероятно се дължи промяната в тона – надявам се, че новите сценаристи и режисьори осъзнават че са се издънили, и че се срамуват от работата си!

Петър – I Am not Okay with This – Достатъчно съм писал защо този сериал е вреден за вселената, дори съм му посветил цяло хейтърско ревю. Тук за последен път ще си позволя да ви кажа да стоите далеч от него и дано ме послушате – за ваше добро е.

Нед Ласков – The Flash – Този сериал трябваше да е свършил вече. Нека вземе пример от „баща“ си.

Додо – The Haunting of Bly Manor – Огромен фен съм на The Haunting of Hill House (за мен най-доброто от хорър жанра което е излизало на малък екран), но тук дори Майк Фланаган не успява да спаси продукцията. През тази година излезе и игрален филм по новелата от 150 страници „Примката на призрака“ от Хенри Джеймс. Изглеждаше адски разтеглен в час и половина. А сега си представете същата история разтегната в 9 часа, с абсурден политкоректен кастинг и мега претенция. Ами то това се е и получило. Определено най-голямото ми тв-разочарование на годината.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
19 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

BGR

Така,добрите сериали през годината бяха Devs, Alice in Borderland, ZeroZeroZero,Los Nuestros,финала на 100-те,Pereval Dyatlova,Juzni vetar,и No Mans Land.
А хората които редят класацията имат странен вкус за тв шоута. The Good Place, Raised by Wolves, Snowpiercer,Space Force,Upload – по добре да се събудя до отрязана конска глава,отколкото да гледам някой от тия “шедьоври” на седмото изкуство.А това е последната годишна класация която коментирам,причината “защо” е ясна.

Славяна

За 100те колкото и лошо да кажеш все е малко! От години повтарям, че е безобразно зле. 🙄 Но го изгледах, заради баща ми и леля ми, които бяха фенове до последно и разгеле на финалния сезон си отвориха очите! Много зле.. Много. И средняшки не бих го нарекла.

Нед Ласков

Ауууу! Как на ви е срам бе!

Петър Атанасов

Корекция – To the Lake / Эпидемия всъщност е излъчен в Русия през 2019 година, така че не му е било мястото в тая класация…

Петя Ивайлова

Проект Синя книга наистина не беше лош, но не ми хареса този отворен финал. Искаше ми се някоя друга телевизия да го купи.
В Спейс форс начинът по който китайците саботираха американската станция, приключенията на шимпанзето астронавт, а и самият факт, че съществуват космически войски, са все в сферата на фантастиката.

Петър Атанасов

Така като гледам, май трябва да направим нова, ревизирана класация, на база кой какво е забравил по коментарите или го е досрамяло да участва 😀

Нед Ласков

Еее, вярно последните епизоди са били през 2020!!! Как може наистина да го забравим! Аз гледах на няколко места сериалите през годината и явно не е бил в нито един от списъците… Все по често става така, като гледам толкова много различни неща едновременно, всяка година има един, който забравям да обмисля като правя подреждането…
В Спейс Форс-а какво беше фантастичното? Може да съм забравил.
На 100те финалът можеше да е по-добре, но можеше и по-зле. Хората които са очаквали, нещо кой знае какво са останали разочаровани, но това си е тяхна грешка, защото целият сериал беше по-скоро средняшки. И със сезоните качеството спадаше в общи линии. Плюс, гледай го и така прецени. Не разбирам как коментираш по чужди коментари 😀

Drago

И Project Blue Book го забравихме (поне аз). Той също си имаше порядъчно присъствие през 2020

Петя Ивайлова

Спейс форс има елемент на фантастика, макар че преобладава комедията. Колебаех се дали да не дам точките на Ъплоуд – сега си мисля, че трябваше да го направя, щеше да попадне в класацията (а не в таблицата).
За мен този сезон на Западен свят беше изключително слаб. Първите епизоди бяха интересни и после задълба. Мисля да не гледам нататък, още повече,че Теса Томпсън не ми е любима актриса.

Стоте не го гледам от години, но видях обсъждания на друго място – за мен това е ужасен финал. Най-после смотаняците успяха да затрият човешката раса 🙂

Петър Атанасов

Той си е по комикс и пак е за хора със суперсили. Не е мой тип просто.

Междувременно, потресен съм колко е добър To the Lake. Ако го бях гледал навреме щях да му дам 3 точки и така щеше да е в топ 10. 2 епизода ми остават, ще ми се сега да ги изгледам, но уви, трябва да се спи, та чак за утре остават.

Nedev88

Е Патрула е копие на Х-мен, само че с по-безинтересни герои. Определено си изглежда като комиксов сериал. Не мисля, че точно Петър ще го хареса, ама знае ли човек. 😀

Славяна

Ако на Doom patrol му викаш комиксов сериал, ок(не знам от къде идва честно казано), но му дай шанс. Много шантав, с изключителна актьорска игра.

Славяна

Вярно трябваше да гласувам, защото и за Чадърите се чудех къде са. 😆
Обаче за 100те, ще ме извиняваш много, ама такава наказателна щях да прясна, че сигурно минус 1000 щях да дам! Последния сезон беше пълно безобразие! Пълно! Не знам как изобщо имаха фенове накрая. А арката на Белами даже не искам да я коментирам… 🙄 Разбирам защо актьора се е отказал бързо-бързо

Петър Атанасов

Аз току-що загледах руския To the Lake. Първи епизод е много добър. Има шанс като изгледам сезона да ме хване яд, че не го гледах по-рано, та да му дам точки. Макар че пък засега няма нищо фантастично в него и се чудя дали не е редно да изключим епидемиите от фантастичния жанр, предвид преживяното 2020-та 😀

Нед Ласков

Добра класация се е получила. Явно трябва да проверя що за стока са Snowpiercer и Devs.
Изненадан съм от огромната разлика в точките на първите три. Явно имаме силни фаворити, които се харесват на много хора едновременно. Иначе повечето сериали от горните две трети ги знам.
А между другото, само аз и адаша имаме по 4 сериала в топ 10… (който си разбира, си разбира 😀 )
Защо Space Force e в класацията? Няма научна фантастика в него. Иначе беше забавен.
Ето и сериалите, които не взеха точки от мен (някои от тях бяха много близо и можеше да разместят малко подредбата, но някои други не са влезли изобщо в класацията и това ме изненадва):

The Good Place – страхотен сериал наистина – бинджнах за точно две седмици всичките 54 епизода.
The Boys – интересен наистина, много по-интересен от всички неща за супергерои
The Umbrella Academy – втори сезон не беше толкова як колкото първи, но защо не е в класацията?? Заслужава топ 10 някъде., но явно Славяна не е трябвало да отказва да гласува…
3% – завърши наистина интересно, явно обаче сте се отказали някъде предния сезон, защото преди имаше фенове тук.
Altered Carbon – доста добра hard core фантастика, както обичам да наричам нещата със класически научнофантастични теми, визия и атмосфера.
Westworld – радвам се, че е толкова надолу в класацията, макар и сезонът да беше добър. Този сериал е силно надценен и е любим само на хора с много тънко портфолио.
The 100 – още един подобаващ финал на сериал. Най-накрая го приключиха! Радвам се, защото можеше да се откажа от него ако пак го бяха завъртели обратно.
The Walking Dead – това накъсване не ми хареса. По-добре да си държат епизодите и да ги пускат заедно.
Arrow – кандидат за наказателна точка.
Doctor Who – предпочитам да не мисля за последните сезони на OG любимият ми сериал. Не е канон, отказваме да приемем. Моля за нов екип изцяло.
Warrior Nun – става за гледане, беше свеж.

И бтв, целия хейт на Петър към I Am not Okay with This ме кара да съм любопитен и да искам да го гледам или поне няколко епизода хаха 😀

Петър Атанасов

Аз лично комиксовите не ща да ги гледам, а „Тъмните му материи“ ми беше твърде детски в първи сезон и не го догледах, та със сигурност няма да продължавам и с втори.

Славяна

Тук за съжаление се отказах да гласувам. Сериалите ми щяха да са като миналогодишната класация. Просто нямах време да гледам нищо ново, а не ми се гласуваше пак за едно и също. Но ме учудва, че His dark materials го Няма никъде – 2ри сезон беше мноооого добър. Освен това също забелязвам, че макар и нови сериали, никой не е обърнал внимание на Umbrella academy и Doom patrol. От ми алат година ги пробутвам 😁😁😁

Nedev88

В другата класация коментарите ми не се публикуват.

Nedev88

На мен ми се стори сравнително слаба година.