2 коментара
white room

Родънбери прави филм с революционна технология

‘White Room: 02B3’ ще се заснеме със специална 360-градусова камера

Изображение с име: roddenberry
Логото на компанията

Вероятно не сте виждали такъв филм досега. Но ако Родънбери Ентъртейнмънт успеят да реализират амбициозния си проект, сигурно ще видите още много такива.

Roddenberry Entertainment, фирмата на Юджийн В. Родънбери, синът на Джийн Родънбери, ще продуцира филма „Бяла стая: 02Б3“. По лентата ще работят режисьорът Грег Ароновиц, шестима основни актьори и операторски контингент от… деветима!

Големият брой хора, работещи с камерите, е необходим, защото „White Room: 02B3“ ще бъде ако не първият, то сред първите 360-градусови филми, заснети с девет 2K-камери, работещи едновременно. По думите на Родънбери, те ще запечатат всичко случващо се във „висококачествено панорамно видео без прескачания или разсейвания“.

Филмът няма просто да концентрира вниманието върху един кадър. Вместо това, актьорите ще трябва да играят постоянно, тъй като 360-градусовата камера ще улавя всичките им движения, дори когато те не са основният движещ компонент на сюжета и не биха били снимани в нормален филм.

Изображение с име: 360camera
Една от специалните 360-градусови камери, които снимат във всички посоки

„Родънбери винаги е бил пионер, стремящ се към развитие и прогрес на развлекателната индустрия“, казва Арановиц. „Получих невероятната възможност да съм един от първите режисьори, поели предизвикателството да направят 360-градусов филм.“ Грег има повече опит като дизайнер отколкото като режисьор, но явно е уверен, че ще се справи с иновативната продукция. Задачата му наистина ще бъде сложна, защото обхващането на цялата стая, в която се намират актьорите и камерата, силно затруднява координацията, ограничава възможностите за осветление, позициите на снимачния екип и т.н.

Предизвикателството ще бъде и за Тори Мел, сценаристът, който трябва да предвиди сцените така, че героите на заден план, които все пак ще бъдат в обсега на камерата, да не бездействат, за да се оползотвори максимално технологията.

Актьорите, които също ще трябва да работят по нов начин, за да стане филмът както трябва, са Брекин Майър („Луда надпревара“, „Гарфийлд“), Дейвид Блу („Старгейт: Вселена“, „Лунна светлина“), Рейчъл Тру, Майлин Сарли и Тони Джанинг. Като изключим първия и донякъде втория, опитът им е твърде скромен и предстои да видим как ще се справят с постоянната игра и координацията. Често явление в обикновените филми е героите, които не са главните действащи лица за съответната сцена, спокойно от факта, че са на заден план, да си позволяват някои неадекватни движения или изражения – така или иначе никой не ги гледа. Ако филмът бъде направен като хората обаче и ако сценарият пасва на технологията, те ще трябва да запазват концентрация независимо от важността им за определената ситуация и да бъдат на нужното ниво през цялото време.

Изображение с име: david blue
Дейвид Блу не остана без почитатели след края на "Старгейт: Вселена", но дали ще се справи с новото си амплоа?

„Тъй като вървим по стъпките на гений като Джийн Родънбери, ние смятаме, че научната фантастика дава точната методология за изследване на човешките състояния от всеки възможен ъгъл“, казва младият Юджийн. „Следователно, е напълно удачно  „Бяла стая: 02Б3″ да опита да разшири границите на кинематографията като покаже героите и историята отвсякъде, да представи едно ново и забавно изживяване“.

Наистина, Родънбери Ентъртейнмънт е създадена още през 60-те години от Джийн Родънбери и е създала класиката „Стар Трек“, както и небезизвестните сериали „Андромеда“ и „Земя: Последен сблъсък“, всеки от които изкара по 5 сезона. Научната фантастика като жанр и иновацията пък винаги са вървяли ръка за ръка.

Очаква се „Бяла стая: 02Б3“ да обиколи фестивалите през 2012, след което да се показва в специални кина с 360-градусови куполи, както и като интерактивно изживяване онлайн. Mовече информация можете да получите ако се абонирате за новините покрай филма в официалния му сайт – http://whiteroom02b3.com/.

Възможно ли е тази иновативна технология един ден да замести нормалното кино или поне да постигне успеха на 3Д-формата? Как ще бъде възможно прожектирането на такива филми пред (или по-скоро около) големи групи от хора? Ще се справи ли целият екип с предизвикателствата на този нов начин на заснемане? Ще се наложи да почакаме известно време, но рано или късно ще разберем.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата