Witcher-Blood-Origin

The Witcher: Blood Origin е най-мразеният сериал на Netflix

Разклонението на „Вещерът“ е залято с негативни ревюта.

Изображение с име: the witcher blood origin posterThe Witcher е един от големите хитове на Netflix, но той е такъв предимно заради оригиналния материал (книгите на Анджей Сапковски) и обичания актьор в главната роля (Хенри Кавил). Въпреки гледаемостта, феновете имат много оплаквания към сериала, като най-често срещаните са две – насилено расово разнообразие във вселена, вдъхновена от полския фолклор, където цветнокожи няма, както и разминавания с историята от хартиената поредица. И все пак, сериалът има достатъчно какво да предложи, за да задържи аудиторията си.

Netflix обаче погледнаха сухите данни за гледаемостта и решиха, че имат потенциал за суперхитов франчайз, независимо какво направят с него. Така направиха предисторията The Witcher: Blood Origin и настъпиха мотиката. Този минисериал нито има нещо общо с книгите, нито има Хенри Кавил в актьорския си състав. На всичкото отгоре, падна му се честта да опере пешкира за другата брутална глупост на Netflix – да оставят Хенри Кавил да си тръгне след трети сезон и да вземат за неговата роля друг актьор. Естествено, феновете на Вещера в сегашния му вариант веднага скочиха на първата възможност да изразят недоволството си.

Така „Вещерът: Произходът на кръвта“ се оказа най-мразеният сериал на Netflix. Оценката му в IMDB е едва 4.0 (преди няколко дни беше 2.8), а в Rotten Tomatoes публиката му дава мижавите 10% одобрение (критиците не са много по-щедри – те отпускат 33). Няма друг сериал на стрийминг гиганта от всичките му продукции досега, който да има толкова ниска оценка от публиката – а Netflix имат изобилие от наистина тъпи сериали.

Освен гореизброените проблеми, в отзивите се срещат и други критики. Netflix за пореден път са заложили на отдавна позната формула, вместо да опитат нещо иновативно или поне малко различно. Сюжетът е скучен, героите не са интересни, а диалозите са банални, при което се пропилява талантът на актьорите, които, колкото и да са симпатични и способни (някои от тях), просто не им е мястото там. На всичкото отгоре, твърде много време е отделено за препратки към „Вещерът“, вместо за изграждане на кохерентна самостоятелна история. С други думи, макар и много от феновете да хейтят необосновано предимно заради излизането на Хенри Кавил от сериала-майка, вероятно без въобще да са гледали разклонението, самото то си има достатъчно проблеми, за да заслужи негативните отзиви.

Така или иначе, The Witcher: Blood Origin е вече достъпен за гледане от Коледа насам. Едва ли ще има втори сезон при това враждебно посрещане от публиката. Но пък не се съмняваме, че в Холивуд ще продължат да настъпват същата мотика пак и пак, и пак, и пак, така че това няма да е последната новина за грандиозен провал.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата