14 коментара
gotham rrr1

Готъм из основи – ревю на премиерата на първи сезон

Ревюто съдържа спойлери!

gotham-gordon-noticias-pn-img
Бен Маккензи в ролята на детектив Джим Гордън

Днес излезе първият епизод на „Готъм“, сериал, продуциран от телевизия Fox, базиран върху всеизвестния град на упадъка от света на Батман. Макар и поредната комиксова адаптация на ДС за малкия екран, „Готъм“ по никакъв начин не наподобява колегите си „Стрелата“, „Светкавицата” и „Константин“. Ако предните са страхотни сериали за супергерои, то „Готъм“ е история за хора, които ще се опитат да бъдат просто герои, макар всичко да е против тях.

Сюжетът започва с малката Селина Кайл (Жената котка), която живее на улицата и се изхранва чрез дребни кражби. Въпреки че името ѝ не се споменава никъде в епизода, героинята няма как да бъде объркана, тъй като още в началото виждаме сцена, в която момичето отделя от откраднатото мляко, за да нахрани улично коте. Неслучайна е и приликата между 15-годишната Камрен Бикондова (бъдещата Жена котка в „Готъм“) и Мишел Пфайфър (най-емблематичната интепретация на Жената котка досега). С оглед на това, че за Камрен това е първи пробив в актьорското майсторство, лично аз се надявам избирането ѝ да се окаже повече от приликата ѝ с Пфайфър. Въпреки че ролята ѝ в първия епизод на „Готъм“ е много малка, персонажът ѝ става свидетел на най-важното събитие – убийството на Марта и Томъс Уейн.

Началото на Батман е било разказвано и преразказвано стотици пъти. От не особено впечатляващата адаптация в „Батман“ (1989), до невероятната сцена в „Батман в началото“ (2005). Ако трябва да ги сравня, то интерпретацията на „Готъм“ ще се нареди между двете от големия екран. Актьорите, играещи родителите на Брус, със сигурност не са на нивото на тези от филма на Нолън, а колкото и да е добър Шон Пъртуи (Алфред), той просто не може да се сравнява с Майкъл Кейн (Алфред във филмите на Нолън). Въпреки общите елементи обаче всяка версия подхожда по изключително различен начин. В „Батман“ (1989) родителите на Брус биват застреляни от Джак Непиър (едно от имената, с които се подвизава Жокера), предначертавайки вечния конфликт между него и Батман. „Батман в началото“ пък използва най-популярната история за смъртта на родителите на Брус – случаен акт на насилие при грабеж, извършен от уличния бандит Джо Чил. При тази версия бъдещият тъмен рицар няма реален противник, върху който да фиксира своята обсебеност и желание за възмездие, тъй като Джо Чил е просто един случаен изгладнял уличен бандит, за разлика от маниакалния социопат Жокера. Противници на Батман стават неправдата и корупцията по света.

gotham_gallery_bicondova
Камрен Бикондова в ролята на Селина Кайл

Интересното в „Готъм“ обаче е, че създателите успешно са инкорпорирали най-важното – началото на Батман – с елементите, които са нужни да направят една продукция успешна. В тази вариация престъплението е извършено от маскиран наемен убиец с лъскави ботуши. Кой е той и кой е поръчал смъртта на родителите на малкия Брус ще разбираме с всеки следващ епизод.

Визуално, „Готъм“ изглежда повече от страхотно, особено на HD. Сериалът излъчва настроение на криминале и не толкова на комикс филм, което със сигурност е една от най-силните му страни.

Друго интересно нещо при „Готъм“ е, че той продължава там, където всички досега са спирали. Във всяка предишна интерпретация на Батман, след смъртта на семейство Уейн, филмите и анимациите винаги прескачат направо на порасналия Брус. Тук обаче сериалът фокусира върху младия изследовател Джим Гордън (Бен Маккензи) и силно корумпирания му партньор Харви Бълок (Донал Лоуг), които случайно започват да разследват убийството на съпрузите Уейн. По мое мнение, двамата актьори показват страхотна игра и определено са динамичното дуо, което ще тегли сериала напред. Възмъжалият Бен Маккензи, когото мнозина от нас помнят като Раян в квартала на богатите, може да ви се стори странен в началото, но ако не друго, се вписва добре в ролята на бял рицар. Интересен факт също е, че именно той озвучава Брус Уейн в култовата анимация „Батман: Година първа“. Със сигурност мотивация и отдаденост към вселената не му липсват и това определено личи в изпълнението му. Макар и далеч от интерпретацията на Гари Олдман, Бен Маккензи ще покаже един различен и доста по-увлекателен Джим Гордън.

Донал Лоуг също блесва в първия епизод. Харви Бълок е героят, който центрира сериала в сферата на криминалната драма. Всеки път, когато Джим Гордън реши да направи нещо батмански героично, Бълок е там, за да му каже „Пич, спри се, ще ни избият като кучета“. Макар силно дразнещ, Донал Лоуг успява да изгради един колоритен образ, който внася нужната доза реализъм в продукцията на Fox, превръщайки „Готъм“ в криминален сериал за всички, дори и хората, които не харесват Батман (ако съществуват такива).

gotham_promotional-photos-1
Робин Лорд Тейлър като Освалд Кобълпот (Пингвина)

Блестящо се представят и мафиотите Фиш Мууни (Джейда Смит) и Кармайн Фалкони (Джон Доман). Макар и с пет минути екранно време, персонажът на Фалкони беше представен по доста любопитен начин. Докато в „Батман в началото“ той бе безскрупулен мафиот, когото никой не можеше да пипне, тук той е по-скоро престъпен гений, който би могъл да заблуди и оскверни дори и най-чистосърдечните. Ако не ставаше ясно защо Фалкони беше такъв проблем във филма на Нолън, то тук със сигурност ще имат възможност да надградят образа му.

Това, което ме изненада най-много в първия епизод на „Готъм“, е колко добре се е получил персонажът на Джейда Смит. Създадена специално за сериала, още с концепцията си, героинята ѝ изглеждаше по-скоро като въведение за останалите мафиоти (в случая Пингвина), отколкото налагащ се образ сам по себе си. Въпреки това Фиш Мууни се вписва много добре в мрачния град и предполага доста интересни конфликти занапред.

Въпреки всички позитивни неща, които вече казах за „Готъм“, звездата на сериала е една и тя се казва Робин Лорд Тейлър (Пингвина). Всеки, който е запознат с персонажа, и най-вече интерпретацията му във филма „Батман се завръща“ (1992), няма как да не бъде изумен от факта колко харизматичен може да бъде Пингвина. Той е едновременно чаровен, жалък, гениален и плашещо психично нестабилен. Освалд е от типа персонажи, които събират толкова много истински качества, че прилича страшно много на хората, които срещате по улиците. За толкова много години това е първият път, в който виждам Пингвина представен до такава степен като човешки персонаж, вместо животински изрод. Робин Тейлър със сигурност ще направи чудеса с тази роля и ще издигне Пингвина до нивото на топ Батман злодеите. Човек трябва само да се загледа колко успешно Освалд Кобълпот преминава през гняв, щастие, обида, умиление, садизъм и омраза, за да се съгласи, че дори само заради Пингвина, „Готъм“ си заслужава гледането.

Независимо че е криминална драма, създателите от Fox не са забравили коя е главната публика на сериала и съвсем очаквано препратките към комикси и персонажи изскачат всяка минута. Който гледа внимателно, ще забележи приятния Едуард Нигма (Загадката), който разказва гатанки в отдела, преди да е срещнал своя равен, в лицето на Батман, и тотално да откачи. Появяват се и Рене Монтоя (известен детектив, която по-късно се превръща във Въпроса) и Криспъс Алън (детектив, който става Спектъра.) Видяхме и малкото момиченце Айви Пепър, която очевидно ще бъде Отровната Айви в тази вселена. Голямо внимание беше отделено и на комика, който разказваше шеги на Фиш Мууни. Дали той ще стане Жокера един ден, трябва да гледаме, за да видим, и точно на това се надяват от Фокс.

Gotham-Premiere-Penguin-Easter-EggsКато цяло първият епизод на „Готъм“ е едно изключително солидно начало на сериал, който със сигурност ще се наложи като хит. Макар историята за началото на Батман да е разказвана десетки пъти, както във филми, така и в комикси и анимации, Fox успяват да намерят своя глас и със сигурност ще открият много фенове, както сред комикс читателите, така и сред почитателите на сериали.

Ако и вие сте на мнение, че „Готъм“ си заслужава гледането, заповядайте в сайта отново на 30 юни за ревю на втори епизод!

Пълен списък на препратки към комиксите, които открих в епизода:

1. Селина Кайл, която става все по-увлечена по Брус и любовта ѝ към котките.
2. Гаргойлите по покривите на Готъм, сред които Батман често размишлява.
3. Одеялото, в което Брус е увит след убийството, придава вид на наметалото, което по-късно ще ползва като Батман.
4. Пингвина, държащ известния си чадър в знак на подчинение. Дали няма именно с него да отмъсти на Фиш Мууни по-нататък в сезона?
5. Апартаментът на Барбара (годеницата на Джим) има прозорец с форма, подобна на тези на часовниковите кули. В комиксите дъщеря им, Барбара Гордън, прекарва цялото си време в часовниковата кула на Готъм, помагайки на Батман като Оракъл.
6. „Да се срещнем на „4-та и Грънди“ след час“ казва Бълок на Гордън. Соломон Грънди е известен ДС персонаж, който вече се появи в сериала Arrow.
7. Препратката към Брус и страха, който той всява във враговете си като Батман.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата