Готъм из основи – ревю на трети епизод

Макар и с леко закъснение, трети епизод на Gotham заслужава да бъде коментиран в отделна статия.

Gotham-Penguin-character-poster

Робин Лорд Тейлър като Пингивина

„Човека с балоните“, третият епизод на „Готъм“, се появи на хоризонта и като цяло вдигна нивото на сериала след слабата втора серия. Проблемите му са все още налице, например неубедителната актьорска игра на Ерин Ричардс (Барбара) и Виктория Картагена (Монтоя), прекалено честата употреба на персонажи като Фиш Мууни, липсата на фокус, клишираните диалози, очевидните сюжетни нишки и други. Въпреки всичко това, ние, като фенове, сме готови да преглътнем тези недостатъци и да насочим вниманието си към това, което прави „Готъм“ интересен.

Сюжетът на третия епизод показва първия път, в който гражданите на Готъм вземат закона в свои ръце (така наречените vigilantes). Интересното е, че в тази вариация на историята за Батман той далеч не е първият нагърбил се да защитава интересите на народа. Човека с балоните е нормален гражданин на Готъм, който решава, че не може да остави града и жителите му да страдат, докато правителството и полицията гледат безучастно. Затова той започва да избива покварени и продажни политици, полицаи и дори свещеници, като ги връзва за огромни атмосферни балони, които ги отнасят на смъртносно пътешествие към небето. Макар и да звучи малко смахнато и невзрачно в сравнение с ненормалниците, които знаем, че ще завладеят Готъм – като Пингвина, Двуликия и Жокера – Човека с балоните изиграва важна роля за сюжета. Благодарение на него ние виждаме почти едностранната благодарност на Готъмци, като една от лелките дори пожелава хазяинът й да бъде следващата жертва. Единствено Гордън застава срещу него, защитавайки идеята, че законите трябва да се спазват и да бъдат еднакви за всички. Ролята му повлиява и на младия Брус Уейн, показвайки му, че Готъм отчаяно се нуждае от закрилници, макар и убийствата да не са начинът.

tumblr_ncqcb2Sztq1qzvju0o3_500

Лазло Валентайн

Интересното е, че в първия сезон на „Стрелата“ Оливър Куин избиваше хората, провалили града, по същия безпощаден начин, но всички го харесваха и приемаха. Тук „Готъм“ успява да изкриви представите ни, превръщайки Човека с балоните в злодей, при положение, че той по никакъв начин не се различава от Стрелата. Гордън също не е убеден, че е постъпил правилно.

Макар главната идея да е заснета и представена прилично, на останалите сюжетни линии им липсва развитие и сериозна интрига. Въпреки това, възможността да видим Брус да се усмихне при дуела с Алфред, дори и за малко, си заслужаваше изхабеното екранно време. Очаквам скоро бъдещият тъмен рицар да се включи активно в социалния живот на Готъм като гений, милиардер, плейбой и филантроп (опа, грешка с Тони Старк). С времето се оказва, че и Алфред, в ролята на ментор, е нещо, с което може да се свикне лека-полека.

Друг герой, без когото ревю на „Готъм“ не би могло да бъде пълно, е Пингвина. Въпреки че смятам Робин Лорд Тейлър за звездата на сериала, използването му тук бе изключително слабо и еднопластово. Ако в първия епизод той бе богат на възможности и интерпретации, то в последните два Пингвина избива хора по-скоро за забавление, отколкото като част от плана му да завладее Готъм. За мен лично това е лесен и евтин вариант за развитие на персонаж с толкова потенциал. Надявам се сценаристите да не похабят таланта на Робин Лорд Тейлър напразно.

Professor_Pyg_0001

Професор Пиг

Герой, на когото смятам да обърна по-специално внимание, е Лазло. Ако се чудите кой пък беше този, то отговорът е играчката на Фиш Мууни. Макар и да поръчаха убийството му, съмнително е то да се състои. В комиксите Лазло Валентайн, познат още като Професор Пиг, е психопат, вманиачен от идеята хирургически да коригира лицата на хората до перфектност. Като се има предвид и името му, не е изненадващо, че той се появява с маска на прасе. Причината, по която обръщам внимание на този герой е, че мотивите му в сериала реално биха могли да бъдат здравия пердах, с който хората на Фалкони го удостоиха. Не беше и случайна сцената, в която камерата наблегна на белезите и синините по лицето му. Този злодей спокойно би могъл да изиграе роля като част от подчинените на Създателя на кукли. Не е случайно, че и двамата имат влечения към хирургическа креативност.

Мнението ми като цяло е, че, макар и интересен, „Готъм“ ще трябва да се пребори с проблемите си, за да се превърне в хитов сериал като „Стрелата“, който в началните си епизоди имаше абсолютно същите недостатъци. Надявам се, че с времето и отрочето на Фокс ще се превърне в култов сериал, както за комикс феновете, така и за ТВ любителите.

Промо на четвъртия епизод „Аркъм“:

Пълен списък на препратки към комиксите, които открих в епизода:

shadow_dc_batman_and_shadow-co_253

„Само Сянката познава злото!“

1. При първата си поява Човека с балоните носеше маска на прасе. Очевидно това е препратка към Професор Пиг, която хвърля сянка към по-нататъчната му роля в сериала.
2. „Надявам се хазяинът ми да е следващия“, думите, които казва жената в репортажа по телевизията, са директен цитат от признатия от критиците комикс, “Тъмния Рицар се завръща“, на Франк Милър.
3. В почти всички интерпретации Пингвина е изобразяван като доста дебел, нещо което Робин Лорд Тейлър определено не е. Вече няколко епизода поред виждаме специално отделена сцена, в която Освалд убива за да си набави храна.
4. Началото на Брус като детектив и закрилник на Готъм. Човека с балоните показва на младия милиардер, че Готъм има нужда от защитници и поставя началото на правилото му да не убива.
5. Когато Човека с балоните напада лейтенант Кранстън, облеклото му напобява това на героя Сянката. Не е случаен и факта, че истинското име на Сянката е Ламонт Кранстън.
6. Появата на Салваторе Марони, един от първите мафиоти, срещу които се изправя Батман. Марони е и героят, който залива Харви Дент с киселина, превръщайки го в шизофреничния гангстер Двуликия. Николас Д‘Агосто бе избран за ролята на Двуликия на 2-ри октомври 2014.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Абе представям си, щом и на Драго му е нереалистичен, за каква измишльотина става дума. И, разбира се, за „Готъм“ може да е overheightened reality, но за „Люси“ не може. Няма да коментирам повече, защото все пак не съм гледал сериала, но само по вашите коментари се ориентирам, че със сигурност няма да ми хареса. Дано поне Станимир остане доволен до края, пък дано и да се подобрят.

Впрочем, днес четох, че Морена Бакарин ще я вкарват в сериала като някаква много умна докторка в Аркам. Това със сигурност трябва да повлияе добре на общото ниво 🙂

Drago

Явно толеранса ми е вече не много висок 🙂

Станимир Ставрев

Готъм е overheightened reality, тоест мрачен и корумпиран град който дори понякога надвишава границите на реализма с цел да покаже по-ефикасно и емоционално пропадналостта, отчаянието и тъмнината както на криминалните, така и на невинните жители на града.

Както и в Ароу, някои неща никога не биха могли да се случат в реални живот, но вместо да се опитват да го обяснят по сложен реалистичен/ научен начин, те предпочитат да не го обсъждат много и просто да продължават нататък с историята.

Драго

Ще започна и аз със спойлер: В мега-корупирания, супер престъпен град, посреднощ на безлюден паркинг си върви един съдия…Излиза някъкъв от тъмното и му казва „Брато, аз гласувах за тебе. Гепи тая флейтичка…Ама не я надувай ами си я сложи до окото, нищо, че е флейтичка и нищо, че аз ей така излизам от нищото в този иначе толкова спокоен градец“.

То вярно, че е сериал, вярно, че е измислица и някои неща не бива да им обръщаш внимание, ама сцени, които отиват отвъд елементарната логика…Просто не бива и там ме загуби 🙂

Станимир Ставрев

Не ти ли хареса четвърти епизод? Не беше чак толкова лош 🙂

Драго

Не. Не е моя сериал това 🙂

Драго

Ще го тествам и ще пиша 😉

Станимир Ставрев

Препоръчвам ти да гледаш четвърти епизод. Тона и атмосферата мисля, че ще ти допаднат доста. Ако запазят качеството такова има вероятно доста хора да започнат да го гледат отново (ти).

Драго

Аз отдавна не го гледам, но очаквам с интерес ревютата. Усещам те, че и ти губиш търпение като че ли, но си склонен да му дадеш още малко кредит на доверие (заради и Стрелата). Хубаво ревю, ама отрицателните неща като, че ли преобладават 😉