Хищници и пришълци

Класация на филмите от поредиците „Пришълеца“ и „Хищника“ от 1979 г. до днес.

“Пришълецът” и “Хишникът” станаха на достатъчно години, но продължават да се връщат под различна форма – в близко бъдеще чакаме дори сериал по Alien, чийто сюжет ще се развива на Земята. Със сигурност поредиците са се доказали през последните 5 десетилетия и заслужават една мега класация на различните филми, която от една страна ще покаже как (субективно) се подреждат филмите в самите поредици, а от друга – как се представят един срещу друг. Класацията ще бъде изградена като тази на различните „Терминатор“ продукции, с аргументи за и против всяко от заглавията.

Само за информация, има солидно подплатени фен теории, че в тяхната вселена се развиват още двата Blade Runner и Soldier, но на тях няма да се спираме, тъй като нямат ясна и официално призната пресечна точка.

Ще се постарая да обхвана всички възможни заглавия, а ако съм пропуснал нещо – може да ми пишете в коментарите. Както винаги, започваме от най-лошото (а то е много лошо) и постепенно стигаме до най-хубавото (а то е не просто прекрасно, ами направо вечна класика).

13. Aliens vs Predator: Requiem

За: Не е много дълъг, само час и половина…

Против: Никаква история, банални персонажи, прекалено много излишно насилие. Трилърските му качества като напрежение и обрати също са с отрицателен знак. Дори и да сте фен на двете поредици и споделената им вселена, ако сте над 13-годишна възраст няма да ви хареса.

12. Alien: Covenant

За: Визуално стилен и добре направен откъм атмосфера.  На човек му се иска да му прости негативите само заради това. На Майкъл Фасбендър му се получава актьорската игра, на останалите не чак толкова. Ревюто на Петър отчита същите позитиви.

Против: Твърде много си личи, че е правен за пари / фенове, но без особена умисъл за история, развитие на персонажите. На моменти е недоизмислен и дори глуповат.

11. The Predator

За: Рискува да е по-различен от останалите, мета-хуморът му се получава на моменти. Отново е с положителен отзив в сайта, макар и преобладаващото мнение за него да е негативно.

Против:  Не може да реши дали да е сериозен филм, пародия или нещо по средата между двете и това до някаква степен е отблъскващо за зрителя. Нищо ново, което да обогати историята. Персонажите са меко казано незапомнящи се и твърде много се опитват да са забавни и интересни насила.

10. Alien 3

За: Опитва да разчупи познатата атмосфера на предишните филми. Служи за lessons-learned experience за Давид Финчър, който не губи форма след това и няма слаб филм (може би Бенджамин Бътън донякъде).

Против: Множеството пренаписвания на сценария и различната визия за филма на всеки един замесен изиграва много лоша роля за цялостното усещане у зрителя. Личи си голямата доза разпокъсаност и непоследователност. Елиминира твърде рано оцелелите персонажи-любимци (особено Хикс) от предишната част, което никога не е добра идея (вж. Терминатор от 2018).

9. Alien: Resurrection

За: Изненадващо задоволителна история, моменти на напрежение и съспенс (като за четвърта част). Не може да се мери с първите части разбира се, но е огромно подобрение спрямо предишната.

Против: Все пак е четвърта част, няма какво особено ново да предложи и до голяма степен следва позната вече формула. Поддържащите персонажи са безинтересни, а Сигорни преиграва на моменти.

8. Prometheus

За: Историята е относително интересна, атмосферата и визуалните ефекти са на ниво. Oпитва се да ни даде друг поглед върху вселената.

Против: Философската му натовареност като че ли идва в повече. Не, че е непременно лошо да я има, но все пак това е почти филм-предистория на “Пришълецът” и очаквания на зрителите/феновете са малко по-различни. Биваше да има и повече референции по тази линия, но вместо това през повечето време се усеща като тотално различен филм.

7. Alien vs Predator

За: Първо и най-важно – двата култови персонажа на голям екран. Изненадващо издържана (почти логична) история, която взема предвид спецификите и на двете раси, които сме гледали до момента.

Против: Не рискува с изненади и обрати, кара си по една установена пътека от средата, което го прави скучноват на моменти.

6. Predator 2

За: Правителствените агенти, които изучават и ловуват “хищника” са добър обрат в историята, а “пришълската” референция и идеята, че извънземните са идвали и в миналото, са много добри попадения.

Против: Историята, персонажите, актьорската игра не му се получават на този филм. Поддържащите не им се дава никакво време да се развият поне малко, Дани Глоувър е трябвало да си гледа Смъртоносното оръжие. Сюжетът скача от пусто в празно без особена идея какво следва. Не е най-лошото нещо на света, но самият филм заслужаваше повече по тази линия определено.

5. Predator: Dark Ages

За: Едно от доказателствата защо продължения трябва да се дават на фенове. За относително краткото си времетраене и лимитиран бюджет – много добра идея, изпълнение, атмосфера и персонажи. Определено бих гледа цялостна кино-версия по темата.

Против: Много е кратък, което е разбираемо…

4. Alien

За: Основополагащ, преплитащ жанрове, напрегнат. Абсолютно на ниво дори след повече от 50 години, поне като актьорско присъствие и атмосфера. За възрастта си дори специалните и практични ефекти са относително добре изглеждащи.

Против: Sci-fi присъствието му отстъпва в един момент на това на horror-a. Нещо, което втората (и дори четвъртата) част успява да балансира по-добре.

3. Predators

За: Концептуално нищо ново, но идеята от първата част е добре обърната и развита, героите са добре структурирани и изиграни, обратите са прадвоподобни и изненадващи. Обкръжаващата мистерия в първите минути на филма е завладяваща.

Против: Губи пара към средата и историята около Ноланд, психо-дезориентирания оцелял, можеше да се развие по-интересно, а не да служи като пълнеж. Допълнително, самият актьор не успява да я докара както трябва. Същинският край е малко претупан, особено на фона на напрежението, което се натрупва в началото.

2. Aliens

За: Horror-a от първата част вече е достатъчно обогатен с правдоподобен космически survival action и персонажи, за които ни е грижа и наистина искаме да оцелеят (с малки изключения). Sci-fi елементите вече са налице, за да превърнат продукцията в класика.

Заема второ място в „Топ 5 продължения по-добри от оригиналите“.

Против: Няма.

1. Predator

За: История – check. Атмосфера – check. Тестостерон – check. Eкшън – check.  Напрегнати моменти – check. “Dillion, you son of a b****” – check.  “Get to the choppa” – check.

Вечен филм!

Против: Няма.

 

2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

Никакъв вариант да сложа който и да е хищник пред който да е пришълец. Иначе моята подредба без Хищника е:

1. Alien – най-добрият от цялата поредица. Практически перфектен.

2. Прометей – много ми хареса, само героите са дразнещо тъпи.
3. Aliens – Така и не успя да ме грабне като оригинала. Макар да има много добри моменти (всички са Рипли срещу кралицата), също като Прометей този филм страда от дразнещи герои. Смяната на жанра от хорър към екшън също не ми допада, но пък е добре за поредицата, не се дъвче едно и също.
4. Alien: Covenant – Не е лош, но да – героите… дразнят. 😀
5. Alien 3 – Уви, тук героите не ме дразнеха, даже напротив, много по-интересни бяха от тези в Aliens, но финала е катастрофа.
6. Alien: Resurrection – реално погледнато е много зле и все пак е гледаем.

Петър Атанасов

Никога не би ми хрумнало да сложа кой да е Хищник пред Пришълеца 1 или 2. Нито пък да оставя Пришълеца: Завет на предпоследно място. Не искам да правя моя версия на класацията, защото не съм гледал всички Хищници, но на Пришълеца подредбата ми е следната:

1. Aliens – феноменален
2. Alien – много добър за времето си, класика, но продължението го отвява
3. Alien: Resurrection – незаслужено мразен, на мен ми хареса и като концепция, и като финал
4. Alien: Covenant – също незаслужено мразен, Фасбендър заслужава повече признание за тази роля
5. Prometheus – Не е лош, но нещо ми бледнее.
6. Alien 3 – Много е разочароващ спрямо предните два. И финалът е супер тъп.