Къде да търсим фантастичните животни?

Ревю на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, по кината от 18 ноември.

Ако сте фен на „Хари Потър“, вероятно вече нямате търпение да гледате „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Филмът ни разказва историята на Нют Скамандър, автора на един от учебниците на Хари в Хогуортс. Нют пристига в Ню Йорк през 1926 г. със своя куфар, пълен с магически същества. Част от тях бягат и започват да смущават града, което притеснява местната магьосническа общност. Но това далеч не е най-сериозният проблем на Нюйоркчани, тъй като още по-опасно зло е готово да посее разруха и май само Нют е способен да го спре.

Не е необходимо да сте гледали или чели каквото и да било от „Хари Потър“, за да се насладите на филма, въпреки че има доста препратки. А ако сте, трябва да знаете, че между английската и американската школа в магьосничеството съществуват някои разлики. Така например, американците са доста по-делови и строги в съблюдаването на законите и йерархията, а и далеч не хранят същата любов към фантастичните животни, каквато колегите им от Острова. Това ще окаже влияние върху историята, която вероятно би се развила по различен начин на друго място.

Филмът тръгва малко странно – показва ни се това-онова, но минава известно време, докато стане ясно кой какъв е и за какво се бори. Джоан Роулинг решава да отдели първата половина от сценария си по-скоро на забавни случки и приключения, в които да даде възможност на режисьора Дейвид Йейтс да върне зрителите в магическата вселена, както и на новите герои да влязат под кожата на зрителите. Не е лошо като идея, но липсата на съществени случки в половината от филм с времетраене над 2 часа си тежи. Както и да е, избягалите от куфара на Нют животни всъщност са само част от историята, а истинската кулминация идва с „Втория Салем“ – секта, ръководена от лоша леля, малтретираща сираците, живеещи под опеката й. Лелята и експлоатираните от нея дечица алармират немаговете (хората без магически способности), че вещиците отново са сред нас и трябва да бъдат изтребени до крак. За щастие, това е само долнопробна сбирщина задръстеняци, така че малко хора им обръщат внимание. Някои от сираците обаче също са докоснати от магията, а това ги прави ценни и опасни…

fj4

Най-интересният персонаж за мен беше Кридънс, един от сираците, който изглежда незначителен в началото, но в последствие се оказва в центъра на събитията. Той има много интересна история, която няма да ви разкривам, но да знаете, че минава през бая изпитания. Адмирации за Езра Милър, който представи героя максимално достоверно и впечатляващо. По никакъв начин не можах да позная, че това е момчето, което ще играе Светкавицата в „Лигата на справедливостта“. Милър има истински талант и подозирам, че го очаква голямо бъдеще в Холивуд, стига да не се ограничава само с касови роли. Макар и да не е главен герой, а максимум второстепенен, като даже и това е спорно, именно Кридънс е най-запомнящият се елемент от историята, както и персонажът, който носи най-силен емоционален заряд.

Иначе, ако се фокусираме само върху главните герои, там нещата са малко по-стандартни. И четиримата са леко смотани, но чаровни. Получават достатъчно екранно време, но сякаш част от развитието им е оставено за следващите филми, за да могат тук да блеснат истинските герои (Кридънс!). Нют държи цяла зоологическа градина в куфара си и си общува с животните много по-лесно, отколкото с хората, а простоватият, но добродушен немаг Джейкъб Ковалски неволно изпуска част от зверовете навън. Тина Голдстийн също попада на Нют и веднага разпознава белята, която завеяният зоолог ще докара на града. Тина обаче е низвергната от висшестоящите си и когато магьосническата общност в Ню Йорк разбира за избягалите животни, Тина също бива осъдена на смърт наравно с Нют, въпреки добрите й намерения (все пак, тя също е залухана и зле в комуникацията, така че е ясно защо не я харесват шефовете). За щастие, Тина има сестра, Куини, която може да чете мисли и която успява да се намеси навреме, за да спаси Нют, Тина и Джейкъб и да се присъедини към мисията им да спасят града.

fj2

Въпреки че и четиримата герои са симпатични сами по себе си, взаимоотношенията между тях сякаш не са на най-високо ниво. Между Катрин Уотърстън и Алисън Сюдъл няма много химия, въпреки че двете уж играят сестри. Куини и Джейкъб се залюбват, нищо че романсът между тях изглежда абсурден, въпреки всички усилия на актьорите. Това последното можем да го преглътнем, все пак „Фантастични животни…“ е разклонение на детска поредица, НО краят на историята им, и по-конкретно тази на Джейкъб, е директно окраден от четвърти сезон на „Доктор кой“. Ако не сте го гледали, то тепърва ще има да подсмърчате, но ако знаете за какво става дума, това може да ви провали цялото впечатление от иначе емоционалната сцена (дори няма да споменавам факта, че куфарът на Нют е де факто преносим ТАРДИС). И докато историята на Джейкъб и Куини изглежда сравнително завършена (целият филм е напълно издържан като самостоятелен, няма нахални опити за тийзване на следващите части като в комиксовите вселени), отношенията между Нют и Тина явно тепърва ще се развиват в продълженията, тъй като тук имаме само зародиш.

Други персонажи от Fantastic Beasts and Where to Find Them, описвани като важни за сюжета (визирам семейство Шоу, от които бащата е медиен магнат като мен, единият син е сенатор, а другият… не е ясно какъв е точно), всъщност имат много малко екранно време и почти никакво значение за историята. Възможно е в първоначална версия на сценария да са били по-важни, или пък тепърва да заемат по-централна роля в следващите филми, но тук не е нужно да си правите труда да внимавате за тях.

fj5

На визуално ниво нямам никакви забележки – дизайнерите са се постарали да измислят всякакви фантастични животни, които може да са маловажни за сюжета, но са основна част от визуалното пиршество на филма. 20-те години на миналия век също са интересно пресъздадени и атмосферата е хем в стила на Хари Потър, хем тотално различна от нея. Йейтс максимално се е възползвал и от 3D-то, както за да допълва картината по интересни начини, така и за да замерва публиката с неща в по-динамичните сцени.

Като цяло, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ е добър филм и феновете на „Хари Потър“ няма как да не го харесат. Сюжетът тръгва бавно, а след това става с една идея по-сложен от необходимото, главните герои и злодеят можеха да бъдат с една идея по-разработени (само Кридънс е таман), но атмосферата, добрите ефекти, режисура и актьорска игра компенсират предостатъчно. Със сигурност филмът ще спечели стотици милиони и това ще бъде както очаквано, така и сравнително заслужено.

бележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 5-
Теми за размисъл – 4.50
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6-
Саундтрак – 5-
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6-

Общ успех: Мн. добър (5.28)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Позна, че ще има книга със сценария! Искам да я прочета 😀

Петър Атанасов

infi Странно, че си го забравил, за мен това беше най-силният момент от сериала, една от много малкото сцени, на които съм ревал и на второ гледане 😀 Ама третото, което беше във „Фантастични животни“, не ме трогна чак толкова.

Иван Стамболийски
infi

Петър Атанасов А да прави си 🙂 сега си припомних епизодите и разбрах какво имаш предвид 🙂

Петър Атанасов

infi Ами на Дона съдбата беше абсолютно същата накрая. Само дето тоя сам се прежали, докато при нея трябваше да е насила. Иначе по същия начин се развиха нещата и същата емоция искаха да докарат. Като слушах в киното около мен повечето как подсмърчат, а един как цъка и гледа недоволно и после нещо шепне възмутено на другарчето му, веднага ми стана ясно кой е гледал Доктора и кой не 🙂

Иван Стамболийски
infi

Петър Атанасов какво точно за doctor who 4? Доста интересно сравнение.

Иван Стамболийски
infi

Магия на всякъде, освен ако не си мъгъл, пардон немаг. Както винаги когато става въпрос за действие в САЩ и тук не мина без разрушение на половината град. Не могат американците да минат без да видят разрушения и това си… Филма беше интересен, вълшебен и една доста интересна версия на Pokemon GO. Героите бяха особняци , макар че повечето главни герой ми бяха скучни, но от второстепенните имаше доста интересни персонажи особено от „вторите селемци“ (мисля че така се казваха). Съществата от друга страна, бяха доста навързани, и ако трябва да цитирам един от героите „Не сънувам, не съм достатъчно умен да измисля тези неща“. Слаб момент е битката между магьосниците, трябва им някой сериозен хореограф за следващите филми (като се има предвид че филма ще влезне в клуб 200 милиона няма как да няма още), a цялата ситуация ала „Мъже в черно“ ме кара да мисля на колко ли случки съм бил свидетел и не си спомням :D. Мисля че вселената на Хари Потър стана още по-богата, и Роулинг за пореден път показа какъв прекрасен свят е създала.

Петър Атанасов

Мне, постарала се е жената, тя си е креативна, измислила е история и й вярвам, че има какво да изсмуче за още 4 филма. Сценарият си е неин, идеята си е нейна, така че не е нужно да има книга – директно минава на по-доходоносния и лесния вариант 🙂 Виж, няма да се учудя ако по някое време издаде сценария като книга, тогава вече ще е нахална, но като може да си го позволи – защо не.

Петя Ивайлова

Имах резерви за този филм, защото не е по книга (т.е. мислех, че Джоан Роулинг просто се възползва от възможността да разтяга локуми и да печели милиони), но може да се окаже, че това е за добро – ако няма източник, който да бъде поруган от режисьора и ако историята е забавна, има голяма вероятност филмът да ми допадне 🙂