Пазители – интересен опит на руското кино

Ревю на филма „Пазители“, който вече върви по кината.

По принцип не съм фен на продуктите, които заимстват имена и истории от текущи хитови такива, но тук ситуацията е малко по-различна. Отидох да гледам филма (не особено по-собствено желание) с нагласата, че ще гледам имитация на Пазителите на галактиката, но се оказа, че получих смесица между X-Men и Фантастичната четворка + герой от Tekken.

Основното действие се развива в наши дни в Москва и околностите. Сблъсъкът който се проследява, е между зъл мутирал учен с амбиции да покори света и организацията „Патриот“, към която се присъединяват хора със суперсили (бивши тестови субекти на злодея). Нищо нестандартно. Героите: Лер – отшелник, който с годините се е отдал на медитация, имащ силата да контролира земните сили (или поне да мести камъни); Кхан – още един отшелник, добил суперскорост; Ксения – циркова актриса, която става невидима във вода и може да контролира температурата си; и Арсус, поредният отшелник който може да се превръща в мечка. Повече за историята може да научите от новините ни тук и тук.

Дотук всичко изгледа нормално, историята има някакъв потенциал, на супергеройския жанр не му липсва популярност… За жалост обаче, може би бюджетът от 300 милиона рубли се е оказал недостатъчен. Актьорската игра не беше на ниво, репликите бяха винаги тежки, все едно изричани като за последно и изглеждаха някак си не на място. Действията на героите бяха крайно предвидими, а сюжетът – банален. Фоновата музика не допълва деликатно ставащото на екрана, а постоянно се натрапва. CGI ефектите биха изглеждали по-добре на малък екран с ниска резолюция, просто си личеше стабилно, че са компютърно генерирани. Синхронизирането на дублажа куцаше (оригиналният език е руски, но българският разпространител по необясними причини е сметнал за адекватно да прожектира дублирана на английски версия). Е, има и нещо положително за отбелязване – не са се скъпили за тоалети и червило за майор Ларина 😉

Общо взето, „Защитники“ си заслужава да се види, дори и само за разнообразие, без да се търси кинематографична стойност. Със сигурност всеки ще усети разликата между множеството холивудски продукции и този филм. Руснаците умеят да правят комедии, а ако сте гледали и „Нощна стража“, знаете, че и фантастиките могат да им се отдават, но за съжаление тук нещо не се е получило.

Моята оценка:
История – 4
Герои – 3
Режисура, ефекти и актьорска игра – 3
Eлементи на изненада – 2
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Добър (3.75)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Исках да гледам този филм, ама нямах желание 🙂

Петя Ивайлова

Ама той нали и без това прекарва голяма част от времето си в служба на Русия? 😉 Могли са да включат и някоя Черна вдовица – все пак са цял департамент, не е само Наташа Романова.
Извинявам се; изтрих си последното изречение – да не се приеме като някакъв политически намек, сетих се, че изборите са съвсем скоро.

cinemascrotum

Абсолютно неслучайна прилика, за да се надъхат наквасените с водка руски тийнчета. То целият филм си смърди на MARVEL-менте, като се почне от горепосочената прилика и се стигне до очебийните асоциации с Winter Guard: https://en.wikipedia.org/wiki/Winter_Guard
С нетърпение очаквам и българската версия, само че на DC Comics, където Асен Блатечки играе Батман, Владо Карамазов е Супермен, Захари Бахаров – Лекс Лутор и т.н. ?

Петя Ивайлова

Не спирам да си задавам въпроса, дали този с маската случайно прилича на Зимния войник, или някой е проявил странно чувство за хумор…