Истината или разочарование

Ревю на филма „Истината или предизвикателство“, по кината от петък, 20 април.

След недотам успешния „Коварен капан: Последният ключ“ и посредствения „Нито звук“, трети хорър ще се опита да ни спечели сърцата в рамките на две седмици. Уви, той е по-лош и от предните два. „Истината или предизвикателство“ (вероятно преведен така, за да се различава от британския „Истината или се осмеляваш“ от 2012 г.) има добра идея и голям потенциал, но се разминава отдалеч с възможността да ги реализира и отбелязва само частични попадения.

Трейлърът разказва филма почти докрай. Група колежани започва наглед невинна (макар и леко злобничка) игра на Истината или се осмеляваш, но се оказва, че тя е придружена от зъл демон, който ще се възползва от възможността да ги измъчи, да разкрие тайните им и после да ги убие по особено жесток начин.

Тази концепция дава възможност за много креативност при измислянето кой как ще умре и за вкарване на предостатъчно напрежение и ужаси в сюжета. Уви, само едно от предизвикателствата се възползва от това. През останалото време зловещата промяна на лицата в обладаните от демона е най-страшното и зрелищно нещо на екрана, а повечето такива кадри ги виждате в трейлъра.

Идеята също така има потенциал да се развие в дълбоки лични драми. През повечето време май това е посоката, в която сценаристите са вървяли, но също недотам успешно. Любовният триъгълник е приятен отначало, но в него има твърде много обрати и накрая става почти нетърпим. Една от героините май има страхотна (разбирайте отвратителна за нея) предистория с баща си, но тя толкова леко се загатва, че накрая не е сигурно дали не сте си я въобразили. Друг персонаж е гей, който още не се е разкрил на баща си, и при него също се случват интересни и драматични неща, но в рамките на секунди. Всяко разтърсващо разкритие и признание за миналото на героите има много тежко съдържание, но въпреки това излиза плоско, скучно и губещо екранно време.

Основна тема във филма са изборите и моралните дилеми – там също се загатва страхотен потенциал, който обаче се пропилява или използва зле. Главната героиня претърпява известно развитие в тази насока, но то е надолу, а не нагоре. Финалът ми се видя предвидим, въпреки че в киното имаше изненадани от него зрители. За наченките на философия в Truth or Dare не помагат и дупките в сюжета, както и прекаленото усърдие филмът да не се взима насериозно.

Що се отнася до хумора – на Blumhouse обикновено той им се получава добре, в „Честита смърт“ имаше много сполучливи тънки моменти, но тук опитите бяха по-скоро грубовати, като на дебютант, който не е разбрал докрай задачата си.

Актьорската игра е по-скоро слаба, въпреки че разпознаваме редица познати лица от (предимно тийн) сериали – Люси Хейл е Ана Монтгомъри в „Малки сладки лъжкини“, Тайлър Поузи е върколакът от „Тийн вълк“, Вайълет Бийн е Джеси от „Светкавицата“, София Али наскоро се присъедини към „Анатомията на Грей“, Ландън Либоарон е Питър от „Хемлок Гроув“ и Джош от „Тера Нова“ и т.н. Тези младежи нито блестят в съответните си сериали, нито си дават зор да го постигнат и тук. А актьорите за епизодични роли са направо като случайни хора, взети от улицата.

Много исках да харесам „Истината или предизвикателство“, зарадвах се на идеите му, но реализацията им е прекалено слаба във всички аспекти. Вероятно сценаристите са били пришпорени или пък нещо са се разсърдили на продуцента по средата на работата си, а може би Блумхаус не са искали да дават пари за редактори, но определено филмът изглежда като недоразработен. Имало е добри идеи, но не е положен достатъчен труд, за да ги избистри и въплъти в сюжета. Което е жалко, защото спокойно можеше да се получи свежо и непретенциозно хорърче със сърце и мозък като „Честита смърт“, а не полуфабрикат за убиване на време.

 

Моята оценка:
История – 3.50
Герои – 3.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 4-
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 4-
Старание на екипа – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4

Обща оценка: Добър (3.95)

Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |