Най-добрите филми, които сме гледали през 2014

Кои филми от миналата година ни допаднаха най-много.

Видяхме кои са сериалите, прочетохме и кои са книгите на миналата година според нашите автори. Ще завършим скромната серия от класации с филмите, които ни харесаха най-много през 2014 г. Както класацията ще покаже, оценили сме не само кинохитовете от родния бокс-офис, но и независимо продуцираните ленти, чиито маркетинг-възможности не позволяват забележима премиера в България.

И така, отличените филми са:

1. Guardians of the Galaxy – 16 точки

„Пазители на галактиката“ е просто забавление в космоса – почти точно такова, каквото го искаме. Може да звучи странно такъв непретенциозен филм да е най-доброто, което можем да отличим, но именно тази непринуденост ни спечели. Чакаме втората част с нетърпение и се надяваме жанрът да се завърне по-осезаемо в космоса, откъдето ни направи фенове.

guardian-of-the-galaxy-poster1

2. Interstellar – 14 точки

Още един филм, благодарение на който имаме основание да вярваме, че предстоят светли дни за жанра – „Интерстелар“ отново се развива в космоса, но разглежда много по-сериозни теми и е доста по-тежък. Наука, драма, космически пейзажи… Какво повече му трябва на човек?

Interstellar-Movie-2014-Wallpaper-HD-Free-Desktop-03

3. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 – 7 точки

Макар да признаваме, че филмът е сравнително слаб за поредицата, той успя да се дореди до третото място, донякъде поради липса на кой знае колко сериозна и подбуждаща интерес конкуренция. Въпреки това борбата срещу тиранията продължава, а всички пеем заедно: Are you, are you coming to the tree…

The-Hunger-Games-Mockingjay-Part-1

4. Edge of Tomorrow – 7 точки

Повтарящите се дни на Том Круз и Емили Блънт направиха по-добър филм, отколкото очаквахме, а зрелищните битки със зли извънземни го изстреляха високо в класацията. Интригуваща история, отлична актьорска игра и елемент на изненада правят „На ръба на утрешния ден“ един от най-добрите филми за годината

Edge-of-Tomorrow-Banner

5. Predestination – 6 точки

За никому неизвестен филм с миниатюрен бюджет е много трудно да се дореди до място в такива класации, но някак си „Предестинация“ успя да се промуши в топ 5! Без да е феноменален или супер-революционен, това е от онези филми за пътуване във времето, които ви карат да следите внимателно всеки детайл и да се чудите какво, по дяволите, се случва, а отплатата накрая си заслужава.

predestination_poster

6. X-Men: Days of the Future Past – 5 точки

„Х мен: Дните на отминалото бъдеще“ е пореден филм от комиксова поредица, но въпреки това успя да заинтригува и да представи интересна история с познатите ни герои. Върколака се връща в миналото, за да предотврати ужасяващо мрачно бъдеще, в което хора и мутанти измират по ужасни начини.

X-Men-Days-of-Future-Past-new-banner

 

Топ 10 се допълва от „Ной“, „Завръщането на първия отмъстител“, „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ и „Хобит: Битката на петте армии“.

 

Наказателни точки даваме на:

Петър: Under the Skin – Не вярвайте на многобройните чуждестранни класации, прехвалващи този филм със Скарлет Йохансон. С изключение на 2 интересни сцени филмът НЯМА НИКАКЪВ сюжет, бавен е до безобразие и смисълът от гледането му е спорен.
Мира: The Machine – Aбсолютно нищо не се получи в този филм и колкото и долнопробно да изглеждаше в началото, нищо не може да ви подготви за финалния продукт.
Миро: Transformers: Age of Extinction – Харесвам поредицата, но последният филм беше МЕГА тъп.

 

Пълната класация:
klasaciq-filmi-2014

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Най-накрая изгледах Интерстелар – ако го бях направил през 2014 година, щях да му дам 4 точки и да се класира на първо място. Подразниха ме и мен доста елементи, но като цяло си заслужава признанието. Не че е нещо супер феноменално или перфектно, но напоследък киното толкова рядко се опитва да бъде сериозно, толкова рядко се прави с мисъл и внимание, че такива продукции се приемат като дъжд в пустиня. В личната ми класация обаче Пазителите пак щяха да са най-отгоре, просто защото емоцията от този филм ми е доста по-силна и приятна. Интерстелар има претенции за гениалност, но допуска твърде много свободи и направо измишльотини в сюжета, докато при Пазителите тези свободи и измишльотини са част от целта.

Петя Ивайлова

Вчера най-после гледах Интерстелар – много неща ми харесаха, но и доста ме подразниха. Нямаше да му дам повече точки от на Пазителите, ако го бях включила в класацията си…

Григор

Сори, ама GOTG е най-прехваления филм евър (8,2/10 imdb??!). Да го видя в класация преди Интерстелар е просто несериозно. Не ме разбирайте погрешно… Харесвам много този филм и определено ме очарова визуално и като обстановка, но сценарият и репликите на моменти бяха абсурдни. Дано следващите части са по-добри.

Миро

Добре се е получило, и аз така си представях долу-горе нещата 😉

Петя Ивайлова

Хубаво е, че Пазителите е на първо място – дано и втората част да е добра. Лабиринтът ми хареса горе-долу – можеше да го включа и в моята класация, но не колкото книгата, която всъщност ми е по-интересна от Игрите на глада.