8 коментара
best movies 2022

Най-добрите фантастични филми на 2022 г.

Годишната класация за 2022 г. е съставена от 11 души, активни в SciFi.bg.

Отново е това време в годината, когато оценяваме филмите в жанра, които са ни харесали най-много. По традиция, поканени да участват бяха всички активни потребители на сайта от 2022 г. – това означава да са написали поне една публикация, 3 коментара под различни публикации, 6 коментара във фейсбук или комбинация от последните две. Всеки участник подрежда любимите си филми и им дава между 1 и 5 точки, а сумата предопределя крайното им класиране. При сериали с равен брой точки, ако за единия са гласували повече хора, той заема по-високата позиция.

Класацията вероятно ще ви изненада на някои места, на други пък ще ви се стори съвсем логична. Напълно нормално е никой да не е изцяло доволен от нея. Така или иначе основната й цел е не толкова строгата подредба и изтъкване на обективни качества, а препоръката на проверени и харесани филми, които може би сте пропуснали, и изразяването на любов към продукции, които по някакъв начин са ни докоснали. Няма да се размине и без драми, тъй като два от филмите в топ 10, включително победителят, получават и наказателни точки.

Напомняме класациите за предишните години – 2021, 2020, 20192018, 2017, 2016, 2015, 2014 и 2013. Съвсем скоро ще публикуваме и класацията за сериалите.

И така, започваме! 16-то място си поделят:

  • Choose or Die – 3 точки от Драго – Филмът е в най-добрия случай по-скоро средняшки, обаче се разказва един вид за „книги-игри“, а за саундтрака, за пръв път в кариерата си, се е погрижил основният играч в Prodigy. Това последното го чакам да се случи от 20+ години, така че, ако не сте виждали субективизъм при оценяването на филми в чист вид – ами е те това е.
  • Smile – 3 точки от Гален – Хорърът, който най-много ме впечатли тази година. Свърестественият елемент беше истински плашещ. Да, имаше аналогии с други филми, но този филм си беше добре направен. Интересно е, че е първи пълнометражен на режисьора, та дано има и други неща от него.
  • Werewolf by Night – 3 точки от Ербит – Уф! За малко да забравя, че е на Марвел. Този, макар и малко кратък, филм е красив проект, напомнящ на старите черно-бели ленти на ужасите. Определено ме спечели.
  • Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledor – 3 точки от Мартин – Тъй като лентата не направи особено много пари, а покрай различни лица от продукцията имаше какви ли не скандали, по всичко изглежда, че това ще е последният филм за Фантастичните животни. С радост мога да кажа, че повечето арки са доста добре завършени и „Тайните на Дъбълдор“ спокойно може да се приеме за финал. Джъд Лоу в ролята на Албус е откровение, а тук сценарият му дава възможност истински да блесне. Прекрасна история за тлеещата любов и идеологическите различия.

Продължаваме с топ 15:

15. Jurassic World: Dominion – 3 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Илиян – 4 точки – Аз лично съм почитател на поредицата – даже новите филми ми харесват не по–малко от старите. Да видиш тичащи през снега динозаври не е зле. Радвам се че участват и от старите актьори Сам Нийл и Джеф Голдблум. Само сцената с леда и пернатия динозавър (който динозавър беше супер) ми се стори леко неправдоподобна. Реално погледнато на тези температури, колкото и да е висок адреналина на човек и с каквито и физически качества да е – да паднеш в замръзнала вода – не би останало без последствия… Всичко останало беше на ниво. Лично аз с нетърпение очаквам следващия филм.

Додо – -1 точка – Morbius е най-слабият филм тази година, но аз ще дам наказателна точка на Jurassic World Dominion, защото се подигра с детството ми.

13. Nope! – 4 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Нед Недев – 4 точки – Уау, филм без някакво дълбоко послание от Джордан Пийл?! Ти да видиш. Имам някакъв странен афинитет към филми, в които хора биват храносмилани докато са живи.

13. Disenchanted – 4 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Славяна – 4 точки – Изключително симпатичен филм. Показателно как хората около теб не винаги искат да видят в какво си се превърнал, доакто не стане късно. Но с много любов всичко може да се поправи.

12. Turning Red – 5 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Славяна – 5 точки – Дори не знам как да го опиша това чудо на филмовата индустрия 😀 много странен филм и такива шантави физиономии не съм виждала в анимация скоро. Но! В последно време Дисни правят филми с чудесни истории и засягат жизненоважни аспекти от живота (обожавам „Коко“ и „Енканто“, например). Още повече ме спечели и връзката между майка и дъщеря. Сякаш гледах моята майка и нейната майка и определено видях модел на поведение, който аз бих искала да променя с моите деца. Общо взето, когато усетя лична връзка с филм, без значение дали е анимация или не, няма как да не го оценя високо (и тук, и по принцип).

11. Violent Night – 5 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Петър – 4 точки – Нестандартен филм с неголям бюджет, но с хумор и сърце. Хем окъпва Дядо Коледа в кръв и го показва като псуващ пияница, хем създава коледни топлина и уют за цялото семейство или поне пълнолетната част от него. Съдържа и задължителни референции към двата филма, които хората гледат всяка Коледа.

Нед Недев – 1 точка – Забавен коледен филм.

10. Vesper – 6 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Теодор – 3 точки – Страхотно изграден свят и прекрасна кинематография. Интересна литовска продукция за едно мрачно и апокалиптично бъдеще, но с оптимистични нотки. Биоинженерство и технологии, вируси, унищаване на планетата и борбата на едно момиче, което се опитва да спаси семейстовото си. Свеж филм и изключително приятна изненада за мен.

Иван – 3 точки – Европейската фантастика, на която трябва да се обърне внимание. Далеч от бюджетите на Холивуд, но със страхотна история и атмосфера.

9. Three Thousand Years of Longing – 6 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Гален – 2 точки – Тилда Сиунтън и Идрис Елба разказват една красива фентъзи приказка под режисурата на големия Джордж Милър.

Мартин – 2 точки – Прекрасен филм за хората, които обичат истории. Много умело вплита нишки от турската история и то по смислен и ценен начин. Мечтателски филм, направен с любов към фантазията, историите и магията.

Илиян – 2 точкиИ този филм изгледах заради актьорския състав и идеята на филма. За мен беше нещо като „Аладин“ за възрастни – с участието на Тилда Суинтън и Идрис Елба. Не е за изпускане. Страшно много ми хареса – малко ми напомни и на „Американски богове“…

8. M3GAN – 7 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Петър – 5 точки – В друга година може би не бих поставил този филм на първо място, но сега нямаше как. Не очаквах много от „М3ГАН“, но бях много приятно изненадан. Филмът ме остави с широка усмивка на уста, изкефи ме, но и ме замисли за някои аспекти на родителството, порастването, склонността ни да проектираме чувствата и очакванията си върху околния свят и мястото на изкуствения интелект като нова и ставаща все по-реална технология в цялата тази бъркотия. Но най-важното е, че проклетията на андроидката искрено ме забавляваше през цялото време.

Драго – 2 точки – Меган е странно и изненадващо закачлив почти-хорър с модерен за момента AI елемент (oсобено покрай тая истерия с ChatGPT), който не очаквах ни най-малко да ми хареса толкова, макар и да не предлага нещо, което вече да не сме го гледали.

7. Avatar: The Way of Water – 8 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Додо – 5 точки – Не е необходимо една история да бъде непременно оригинална, за да бъде филмът по нея добър. Нужно е просто да е направена със сърце, размах и без компромиси. Вече не се правят епични приключенски филми и Аватар определено изпъква.

Ербит – 2 точки – Аватар! Природата трябва да се пази! С природата трябва да се живее, защото ние сме част от нея и тя има свой подход към света! Сини елфи на море! Заслужаваше си чакането. Надграждането на историята е видимо и някак успяват да разкажат всичко без да се фокусират върху един герой.

Иван – 1 точка – Тази година имаше доста по-добри като история фантастики от Аватар, но чисто заради визуалното преживяване трябва да го спомена в тази класация.

Теодор – 1 точка – Този филм няма място в топ 5 класация, но изборът през 2022 г. за мен е изключително труден с малки изключения. Страхотни визуални ефекти, добра актьорска игра и звук, но плоска, безсмислена, банална история и модерен наратив. Докато го гледах, се чудих как можеш да направиш толкова детайлни почти всички сцени, всичко да е изпипано с безупречна прецизност, а да напишеш толкова глупав и безумен сюжет. Излизаш от киното и вече си забравил какво си гледал цели 3 часа.

Гален – 1 точка – Историята е малко като в „Съдби на кръстопът“, но ефектите и представянето на Пандора си заслужават.

Славяна – -1 точка – Наказавам Аватар. Направо съм потресена, честно! Може ли за 10 години да наблегнат толкова на ефектите и тотално да пропуснат историята. Аз очаквах много, ама наистина много, просто защото първият филм ми е любим и ми се изчака чакалото за този. Не мога да повярвам как съсипаха образите на Джейк и Нейтири. А за Кири дори не знам какво да кажа. Изобщо не знаеше къде се намира и беше супер безполезна. Абе видимо това е филм-предистория на следващите. Тоест, след 50 години, когато благоволят да изкарат всички филми, вече ще има някаква логика в действията на героите. Освен че беше феноманелано красив филм, друго хубаво не мога да кажа.

Илиян – -1 точкаДавам минус защото филмът е 3 часа и 12 минути. Отделно, както първата част, така и втората ми приличат повече на научно популярни филми… Имаше едни филмчета по Дискавъри, как хипотетично изпращаме сонди на една планета на име Дарвин – много ги наподобява. Според мен, всичко над два часа и нещо рискува да стане досадно, колкото и да е интересна идеята… А тук дори тя не е нещо невероятно – извънземни хуманоидни лъвове. Да беше нещо по-странно и чуждоземно – ок – а не тип „Цар Лъв“.

6. Guillermo del Toro’s Pinocchio – 9 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Иван – 5 точки – Прекрасен, чуден, директно от сърцето на Дел Торо.

Гален – 4 точки – Анимацията, която най-много си заслужава тази година, според мен, и като направа, и като история. Гийермо дел Торо разказва една чувствителна история на фона на война, което я прави още по-силна в посланията си. Интересен и заслужаващ си поглед върху класическата приказка.

5. Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 12 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Илиян – 5 точкиФен съм на Доктор Стрейндж още когато го бях гледал в сериала по Нова телевизия със Спайдър-мен. В този ред на мисли, филмът, в който беше със Спайдър-мен, ми хареса една идея повече – но и този ми допадна. Отделно съм почитател на Бенедикт Къмбърбач от Стар трек. А и нямах търпение да видя бонус сцената с Чарлиз Терон – тя ми е любимата актриса. Като тегля чертата, излиза, че съм гледал филма заради двама актьори в него и един стар детски сериал 🙂

Мартин – 4 точки – Името на Стивън Стрейндж може да присъства в заглавието, но това е само подвеждащо. „Мултивселената на лудостта“ всъщност е филм за Алената вещица, всички останали герои са там като част от нейното пътуване. И какво славно пътуване само е то! Елизабет Олсън за пореден път е изключителна – силна и нежна, плашеща и ранима, жестока и състрадателна. Ако в света имаше справедливост, щеше вече да е взела поне два Оскара…

Славяна – 3 точки – Като цяло ми хареса. Стои като сравнително самостоятелен и не е нужно да си гледал целия Марвелски пантеон, за да разбереш какво става. Много ми хареса другата вселена с женската Капитан Америка (която ме впечатли още в What if?!) и, разбира се, Чарлз Екзейвиър от любимия ми анимиран сериал за Х-мен. Доста носталгично ми стана. Очаквах повече, мислех, че Спайдър-мен и тук ще има нещо общо, но и така беше добре. Уанда беше страхотен злодей и като майка напълно я разбирам, макар и да не подкрепям избиването на сума ти народ, аз също бих търсила децата си до полудяване.

4. Everything Everywhere All at Once – 12 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Нед Недев – 5 точки – Най-накрая едновременно хубав и оригинален филм от Холивуд. Интересна история, симпатични герои (най-вече главната героиня), ефектни бойни сцени… и кренвирши.

Ербит – 5 точкиНискобюджетен екшън, разпротиращ се в мултивселена, където една майка се бори с цялото си същество да опази бизнеса си, семейството си и вселената си. Това е спомен, че киното е изкуство. Ефектите може да са евтини, а историите, макар и тривиални, могат да развълнуват сърцата.

Петър – 1 точка – Въпреки че е доста хаотичен и не всичко е предвидено да му се разбира, филмът е нестандартен и с хубаво послание – наслаждавай се на това, което имаш тук и сега, не съжалявай за взети решения или отказани възможности. Джейми Лий Къртис много ми хареса като побъркана данъчна, на Мишел Йео съм фен отдавна. Визуално имаше доста интересни решения, които да задържат вниманието.

Додо – 1 точка – Не успях да харесам тази визулна бомба от идеи и препратки, но поради липса на други заслужаващи си заглавия тази година, я отбелязвам.

3. Black Panther: Wakanda Forever – 14 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Мартин – 5 точки – Изключителен филм във всяко отношение. Вълнуващ, епичен, емоционален – грандиозен и величествен като някогашните холивудски продукции! Излязох от киносалона невероятно удовлетворен, след пет дни отидох пак. А сега нямам търпение да го пуснат по Disney+. Преди известно време Скорсезе каза относно филмите на Марвел – „това не е киното, в което човешки същества се опитват да разкажат емоционални, психологически преживявания на други човешки същества.“ Всъщност „Черната пантера: Уаканда завинаги“ е точно това, което Скорсезе би искал да види.

Ербит – 4 точкиСред сериалите Марвел не спечелиха място в челната ми петица (на косъм), но с Уаканда 2 определно изплуваха сред някои не така успешни проекти. Все едно този филм е мислен и осъществен в една друга фаза, където всеки Марвел филм бе блокбъстър.

Илиян – 3 точкиИзгледах го, просто за да го видя – нямах никакви очаквания. Но останах приятно изненадан. Предвид смъртта на Чадуик Боузман, филмът ми се стори една идея по-сериозен. Сюжетът – с остроухите злодеи – също беше за мен достатъчно динамичен въпреки сравнително дългата продължителност на филма.

Славяна – 2 точкиДавам две точки като вид наказание, защото първият филм беше на светлинни години, поне за мен. Честно казано, очаквах повече, но не знам точно от кое. Останах малко разочарована, но от всичко изгледано през годината все пак ми хареса. И трибюта към Чадуик беше осезаем, а той го заслужава, защото изгради емблематичен образ.

2. Prey – 19 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Теодор – 5 точки – Приятна изненада за франчайза на Predator, на който съм голям фен. След поредица от посредствени филми предисторията на класиката с Арнолд е неочаквано адекватна, добре заснета и изиграна. Сюжетът е лек и предсказуем, но „ловът“ е интересен, а краят е леко насилен. Добър филм за губене на време, но малки познания по предишните филми ще помогнат доста, за да се разбере сюжета по-добре.

Драго – 4 точки – Определено най-доброто продължение на Predator – от технологичната необезпеченост на самото време, в което се случва, до стабилния темп на развитие на самата история. Актьорите също си свършиха работата, макар и да не се изисква особено много от тях (да не преиграват). Намигванията към другите части от франчайза бяха хубав носталгичен бонус.

Додо – 4 точки – След години гавра с франчайза на Predator, най-после получихме перфектно направен филм, при това със скромен бюджет.

Нед Недев – 3 точки – Сефте филм от поредицата на Хищникът да ми хареса. Определено е глътка свеж въздух, както в поредицата, така и в жанра.

Петър – 3 точки – Просто хубав филм с интересна идея, увлекателна простичка история, чаровна главна героиня и много добро изпълнение, изчистен от претенции и глупости. В днешно време това е достатъчно, за да попадне в топ 5.

1. The Batman – 22 точки

Бутон за зареждане на YouTube видео

Гален – 5 точки – Безспорно това е филмът (от жанра) на годината – страхотна роля на Робърт Патисън, доста различен Батман от този на Нолан, но много по-близо до анимациите. Мрачен, това е хубавият Батман, чакам с нетърпение продължение, спинофи и т.н.

Драго – 5 точки – Мрачен, реалистичен и (най-накрая) детективски Батман, па макар и развиващ се с по-бавен темп от обикновено. Актьорите също добре се справиха, дори Патинсън, които има да поработи над Брус Уейн песоната си.

Теодор – 4 точки – Криминален ноар екшън филм с добър актьорски състав и режисьорски екип. Това не е типичният филм за Батман от миналото, но мисля, че е с добро темпо, а операторската работа и кинематографията са добре обмислени и детайлни. Робърт Патерсън се оказа много сполучлив избор за Батман. Ако не беше едната безсмислена и ненужна woke сцена, филмът щеше да безупречен, но уви.

Иван – 4 точки – Аз съм повече към Марвел, но тази екранизация на Батман е една от най-добрите.

Додо – 3 точки – Така изглеждат филмите за Батман, които искам да гледам. Единствено заради някои кринджи моменти не му давам първо място.

Нед Недев – 2 точки – Мда, още един от тези. Хареса ми откъм криминален аспект, атмосфера и антагонист. Можеше и повече точки да дам, ако не бяха тъпотии като да ти избухне бомба в лицето и да нямаш никакви изгаряния.

Ербит – 1 точкаThe Batman доказва, че Патинсън винаги е ставал за прилеп, но не вампир, а Дъ Батман. Лента, изпипана в един стил, доста динамична и завлядяваща.

Петър – -1 точка – Мислех да не давам отрицателни точки на филми тази година, но като видях как „Батман“ се устремява към първо място, изгледах го и сега не мога да се сдържа. Първо, за мен е изумително, че след милиард версии на един и същи комиксов супергерой за последните 40 години, все още има кой да прояви интерес да гледа милиард и първата, камо ли да я сложи най-отгоре на годишна класация. Марвел поне ги въртят някакви различни, които барем по име и цвят на костюмчето да не са съвсем еднакви. Второ, DC за пореден път доказват, че за тях мрачен филм не значи сериозна драма за зрели хора, а просто филм, в който през половината време нищо не се вижда. Трето, пак отвсякъде струи претенция за шедьовър, та даже и от обляните в червена светлина промоционални плакати, а такъв няма. С дупките в сюжета и нереалистичните моменти ще пропусна по-подробното заяждане, както и с тричасовата продължителност, която се усеща като десетчасова. Съжалявам, ако обиждам някой фен, но повече бих съжалявал ако „Батманът“ или „Човекът-прилеп“, както би звучал по-буквален превод на заглавието, версия 134987193874 вземе първото място, без да го дръпна поне малко надолу. Просто съвестта ми нямаше да остане чиста.

Мартин – -1 точка – Десетилетия наред Батман – един от най-обичаните и емблематични супергерои – се развива в комиксите, изгражда връзки с множество интересни поддържащи герои, направо създава династия. Затова е толкова фрустриращо, че на всеки няколко години излиза нов филм, който буксува на едно и също място. В тази „нова“ версия Брус Уейн отново е самотен (с изключение на верния му иконом Алфред), отношенията му със Селина отново са рестартирани, всичко отново е „мрачно“ и псевдосериозно. С наркоманското си излъчване Робърт Патинсън е катастрофален избор за Брус Уейн, а двамата със Зоуи Кравиц нямат никаква химия. Пол Дейно преиграва ужасно и изглежда точно като банален филмов психар, а не като реално човешко същество. Сюжетът е по-надупчен от мъртвите тела на Томас и Марта Уейн.

ЧЕСТИТО НА „БАТМАН“ – ФИЛМ НА 2022!

А ето и цялата класация, като под нея ще видите и обосновките за избора на най-лошия филм на годината:

Изображение с име: klasaciq filmi 2022

Освиркванията на 2022 г. са за „Тор: Любов и гръмотевици“:

Гален – -1 точка – Добрият каст, завръщането на Натали Портман, страхотният образ на злодея на Крисчън Бейл, ефектите – нищо не спасява този филм. Този път Тайка е прекалил, и с много. Все пак има само едно хубаво в този филм – саундтракът!

Иван – -1 точка – Не 1, минус 10 заслужава. Този филм не е част от MCU и никога няма да бъде.

Ербит – -1 точкаНе, че не ми хареса. Просто това е детски филм, който се рекламира, като ставащ за възрастни. Не благодаря…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата