4 коментара
kino 2016

Най-големите бокс-офис успехи на 2016 г.

Кои филми допринесоха най-много за рекорда по приходи в кината миналата година? Вижте топ 15!

Изпратихме една година, които някои хора виждат като ужасна, но пък други намират за особено печеливша. 2016 г. постави рекорд като събра 11,13 милиарда долара от продажба на билети в кината по света, с което победи и предишната рекордьорка – 2015 г. (очаква се до края на прожекциите си филмите от 2016 г. да съберат общо 11,4 милиарда). Това се дължи както на продължаващия ръст на средната цена на билета, така и на многото големи поредици и кино-вселени, взели дял от бокс-офиса. Супергероите очаквано доминират, но има и изненади, включително извън САЩ. Любопитно е, че в целия топ 15 има само фантастики или филми с фантастични елементи (анимационните с говорещи животни също ги броим). Тепърва ще определим кои са най-добрите филми според нас в традиционната ежегодна класация, но засега можем да си отговорим на въпроса: Кои са най-големите финансови успехи на годината?

15. Warcraft / Warcraft: Началото (САЩ)

Бюджет: 160 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 47 милиона долара (63-то място в американския бокс-офис)
Приходи в Китай: 221 милиона долара (3-то място в китайския годишен бокс-офис)
Приходи в България: 688 000 долара (7-мо място в нашия годишен бокс-офис)
Общо приходи: 433 милиона долара
Нашето ревю

Първият голям филм по популярната игра се представи доста странно. В САЩ той бе тотален провал – оплют от критиците и пренебрегнат от публиката, Warcraft събра от родната си страна по-малко от 50 милиона долара или едва 11% от приходите му. За щастие, в Китай филмът беше посрещнат с огромен ентусиазъм – там той събра почти пет пъти повече пари. Нещо повече, това е най-успешният филм по игра, правен някога, както и единственият с над 400 милиона приходи. Warcraft също така е единственият американски филм, събрал повече от 100 милиона в Китай, без да е събрал толкова в САЩ. Режисьорът Дънкан Джоунс доста се потруди върху проекта, като по време на работата почина баща му, Дейвид Бауи, а жена му беше диагностицирана с рак на гърдата. Още не се знае дали ще има продължение, но ако се прави такова, то ще бъде със сигурност ориентирано към Китай и може въобще да не види широко разпространение в САЩ.

Изображение с име: warcraft-banner

14. Kung Fu Panda 3 / Кунг Фу Панда 3 (САЩ, Китай)

Бюджет: 145 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 144 милиона долара (17-то място)
Приходи в Китай:  149 милиона долара (8-мо място)
Приходи в България:  468 000 долара (15-то място)
Общо приходи: 521 милиона долара

Влиянието на Китай върху световните приходи е обща черта на много от отличниците тази година. Въпреки че на много места, публиката изглежда изморена от Кунг Фу Пандата, която в този филм срещна баща си и пребори нов злодей, в САЩ и Китай (и двете страни имат участие в направата на филма) явно още обичат анимационния герой. „Кунг Фу Панда 3“ е вторият най-печелившият анимационен филм в Китай, изпреварен само от „Зоотрополис“, дошъл малко след него. Ако продуцентите бяха подбрали по-подходящ момент за премиерата му, приходите в Китай щяха да са още по-големи – тя обаче е била седмица преди лунарната нова година, когато много от китайците напускат градовете и се връщат по родните си места, за да празнуват, поради което не се отдават на развлечения като киното.

Изображение с име: kung-fu-panda-3-56aa5dc389a5e

13. X-Men: Apocalypse / Х-мен: Апокалипсис (САЩ)

Бюджет: 178 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 155 милиона долара (15-то място)
Приходи в Китай:  121 милиона долара (14-то място)
Приходи в България:  312 000 долара (27-мо място)
Общо приходи: 544 милиона долара
Нашето ревю

Въпреки че беше сред по-малко успешните части от „Х-мен“ поредицата, „Х-мен: Апокалипсис“ успя да влезе в топ 15 на 2016-та. Историята този път се развиваше през 80-те години, когато ужасяващ древен мутант на име Апокалипсис събра четиримата си конника и тръгна да сее разрушения из Земята. Тук най-накрая имаме повече приходи в САЩ, отколкото в Китай, но все пак двете страни отново са единствените с над 100 милиона, а помощта на втората е незаменима за реализирането на печалба. Трябва обаче да се отбележи, че в 33 държави първият уикенд на X-Men: Apocalypse е бил най-силният от поредицата досега, което означава, че интересът към нея не намалява навсякъде.

Изображение с име: xmenabannernew

12. Mei Ren Yu / Русалката (Китай)

Бюджет: 60 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 3 милиона долара (174-то място)
Приходи в Китай:  527 милиона долара (1-во място)
Приходи в България: –
Общо приходи: 550 милиона долара

Този филм изненада всички като разби всякакви рекорди. „Русалката“ стана най-печелившият филм на всички времена в Китай, както и единственият, събрал над 500 милиона долара в коя да е страна тази година (нито един американски филм от 2016 г. не можа да събере толкова в САЩ). Явно има истина в прогнозите, че в близко бъдеще Китай ще задмине САЩ по размер на пазара. Филмът е получил ограничено разпространение в САЩ и Канада, където е събрал само около 3 милиона долара, като към бокс-офиса допринасят повече Хонконг с 8, Малайзия със 7 и Виетнам с 4. „Русалката“ е романтична комедия, в която богат бизнесмен изтребва морския живот, за да разшири бизнеса си. За да го спрат, русалките в местността изпращат убийца, която да се инфилтрира сред хората и да го елиминира. Тя обаче неколкократно се проваля, а в последствие двамата се влюбват. Не ни е известно да са показвали филма където и да е в България, но определено изглежда като нещо, което си струва да се издири.

Изображение с име: Mei Ren Yu

11. Doctor Strange / Доктор Стрейндж (САЩ)

Бюджет: 165 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 230 милиона долара (10-то място)
Приходи в Китай: 109 милиона долара (18-то място)
Приходи в България: 545 000 долара (10-то място)
Общо приходи: 657 милиона долара
Нашето ревю

Поредният успех на Марвел, който не предложи нещо кой знае какво като сюжет, но пък показа интересни визии и добави още един супергерой към пантеона на филмово-комиксовата вселена. „Доктор Стрейндж“ стана най-голямата ноемврийска премиера на IMAX, а до края на месеца – най-успешният филм, представящ нов супергерой на Марвел. В Бразилия, Русия, Южна Корея и Великобритания е събрал по над 20 милиона, а в Мексико, Франция, Германия и Австралия е заработил по над 10. Доста добър резултат за Бенедикт Къмбърбач, а и за Марвел като цяло. Тяхната Отмъстителска вселена не показва никакви признаци на забавяне където и да е по света.

Изображение с име: doctor strange

10. Suicide Squad / Отряд самоубийци (САЩ)

Бюджет: 175 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 325 милиона долара (9-то място)
Приходи в Китай: –
Приходи в България: 702 000 долара (6-то място)
Общо приходи: 745 милиона долара
Нашето ревю

Отново пример за това колко е важен Китай – по някаква причина „Отряд самоубийци“ не е получил разпространение в тази страна и съответно е взел много по-малко пари, отколкото е можел. Така десетото място е още по-впечатляващо, след като фенове и критици се разделиха на лагери относно мненията си за филма. Всички са съгласни само за доброто включване на Харли Куин (Марго Роби), за която ДС обяви наскоро, че ще прави нов филм – Gotham City Sirens, отново с Дейвид Айер като режисьор. В него Харли Куин ще бъде част от триото на Сирените (заедно с Отровната Айви и Жената-котка) в продължение на линията със злодеите на преден план. Така или иначе, „Отряд самоубийци“ се представи доста добре финансово, макар и не толкова добре, колкото би трябвало след страхотния маркетинг и големите надежди за поправка след „Батман срещу Супермен“. Любопитно е, че „Отряд самоубийци“ е номер 1 в Румъния, откъдето е взел над 2 милиона долара.

Изображение с име: suicide squad

9. Fantastic Beasts and Where to Find Them / Фантастични животни и къде да ги намерим (САЩ, Великобритания)

Бюджет: 180 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 221 милиона долара (11-то място)
Приходи в Китай: 85 милиона долара (24-то място)
Приходи в България: 404 000 долара (17-то място)
Общо приходи: 772 милиона долара
Нашето ревю

Даниел Радклиф вече порасна, Хари Потър пък направо одъртя, но магическият свят на Джоан К. Роулинг продължава да вълнува подрастващите и порасналите. Със завръщането в тази вселена, макар и почти век преди събитията от основната поредица, публиката отново се развълнува – този път за магьосниците от 1920-та и фантастичните им животни, смущаващи заетия със собствените си проблеми Ню Йорк. Голяма част от успеха е и родната Великобритания, допринесла с 56 милиона долара, Япония пък се е включила с 47. По над 20 милиона са докарали още Австралия, Франция, Германия, Русия и Южна Корея.

Изображение с име: fantastic-beasts-and-where-to-find-them-580dc56f2d216

8. Deadpool / Дедпул (САЩ)

Бюджет: 58 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 363 милиона долара (6-то място)
Приходи в Китай: –
Приходи в България: 616 000 долара (8-мо място)
Общо приходи: 783 милиона долара
Нашето ревю

Супергероят-простак очарова публиката по света, но не и тази в Китай, където не беше допуснат заради грубостите си, които тамошният СЕМ прецени като неподходящи за населението. Именно това, че е неподходящ за малолетни, както и фактът, че не се показваше в 3D (което носи повече пари заради по-скъпия билет) бяха предпоставки за сравнително скромно представянеи в САЩ. Нито една от тези пречки не го спряха да се превърне в един от най-големите хитове на годината, особено на фона на скромния си бюджет. Впрочем, „Дедпул“ е най-печелившият филм на 20th Century Fox, който да не е режисиран от Джеймс Камерън или Джордж Лукас, както и най-успешният филм с рейтинг R (за над 17-годишни).

Изображение с име: Deadpool_banner_3

7. Batman v Superman: Dawn of Justice / Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта (САЩ)

Бюджет: 250 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 330 милиона долара (8-мо място)
Приходи в Китай: 96 милиона долара (21-во място)
Приходи в България: 540 000 долара (11-то място)
Общо приходи: 873 милиона долара
Нашето ревю

Този филм беше може би най-очакваният за годината. Екзалтираните фенове на най-известните супергерои едва сдържаха търпението си за деня, в който двамата ще се сбият. Уорнър Брос така подготвиха нещата, че премиерата да е едновременна по целия свят. Така се стигна до доста силни първоначални резултати – 8-мата най-печеливша премиера на всички времена в САЩ и Канада, едва четвъртият филм в историята, който да събере 400 милиона само от откриващия си уикенд. За нещастие, мнозина бяха разочаровани от това, което им беше предложено, критиците неочаквано проявиха смелост да оплюят филма (заработвайки си обвинения, че са купени от Марвел), а резултатите рязко паднаха след това. За втория петък от излъчването на филма, спадът беше исторически – 81,2% по-малко зрители (само „Хълк“ от 2003 г. е постигал по-лош спад). В Китай също тръгна силно, но за кратко – оттам се появиха репортажи, за зрители, които разочаровано напускали киносалоните, играейки на мобилните си телефони. В крайна сметка, седмо място за годината не е никак лош резултат, макар и не този, на който студиото се надяваше. В Турция пък е най-силно представилият се чуждестранен филм (иначе 5-то място в общия бокс-офис) с 6,6 милиона долара.

Изображение с име: batman-vs-superman-banner

6. The Secret Life of Pets / Сами вкъщи (САЩ)

Бюджет: 75 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 368 милиона долара (4-то място)
Приходи в Китай: 58 милиона долара (35-то място)
Приходи в България: 898 000 долара (3-то място)
Общо приходи: 875 милиона долара

Говорещите домашни любимци се оказаха един от суперхитовете на годината. Това е четвъртият най-печеливш оригинален филм на всички времена (след „Аватар“, „Търсенето на Немо“ и „Зоотрополис“), като премиерата му в САЩ е най-голямата за оригинален филм. В 13 пазара е бил най-гледаният анимационен филм, а в 17 е регистрирал най-печелившата премиера за анимационен филм. В Русия е най-гледаният филм за годината с 33 милиона, а от Япония е взел 40. Критиците също одобриха анимацийката, въпреки че намериха твърде много прилики с „Играта на играчките“. Но дори и така, кой може да устои на сладки нарисувани кученца, котенца и тем подобни?

Изображение с име: sami vkyshti

5. The Jungle Book / Книга за джунглата (САЩ)

Бюджет: 175 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 364 милиона долара (5-то място)
Приходи в Китай: 150 милиона долара (10-то място)
Приходи в България: 764 000 долара (5-то място)
Общо приходи: 967 милиона долара
Нашето ревю

Дисни успя да превърне от класическия роман истинска приказка, очароваща малки и големи. Анализаторите му предричаха успехи още отначало, но позитивните реакции на публиката налагаха неколкократни коригирания на прогнозите нагоре. В Индия (откъдето е невръстният актьор в главната роля) „Книга за джунглата“ е вторият най-успешен филм за всички времена, а във Великобритания е най-печелившият филм на годината. Красивата визия и трогателната история за пореден път донесоха успех на Дисни – компанията, която тотално доминира в топ 5. Успехът гарантира и продължение, което вероятно ще се заснеме през 2019 г., заедно с римейка на „Цар лъв“.

Изображение с име: the_jungle_book_poster_key_art

4. Rogue One: A Star Wars Story / Rogue One: История от „Междузвездни войни“ (САЩ)*

Бюджет: 200 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 394 милиона долара (3-то място)*
Приходи в Китай:  В Китай излиза на 6 януари
Приходи в България: 278 000 долара*
Общо приходи: 706 милиона долара*
Нашето ревю

* Филмът още не е приключил разпространението си и се очаква да достигне по-високи резултати, които да го поставят именно на четвърто място в световната класация

Никой не очаква от първия антологичен филм във вселената на „Междузвездни войни“ да повтори резултатите на „Епизод VІІ“, но въпреки това той се движи доста добре. Предварителните му билетни продажби за първия ден от пускането им са вторите най-големи в историята (след тези на Епизод VІІ), а в седмиците от излизането си той е номер 1 на повечето пазари. Критиците като цяло харесаха филма, но поспориха относно използването на компютърни образи на починали актьори от старите филми – за някои, имитацията е почти съвършена, а за други – зловеща и неуважителна към починалите. Важното е, че филмът черпи от историята на вселената, но дава и нови елементи, за което заслужено получава адмирации. До края на прожекциите му по кината из света се очаква се да мине границата от 1 милиард долара приходи, макар и с малко. Премиерата в Китай тепърва предстои.

Изображение с име: rogueone-banner-rebels

3. Zootopia / Зоотрополис (САЩ)

Бюджет: 150 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 341 милиона долара (7-мо място)
Приходи в Китай: 236 милиона долара (2-ро място)
Приходи в България: 1,01 милиона долара (2-ро място)
Общо приходи: 1,024 милиарда долара
Нашето ревю

Напълно в стила на успешните анимации, но със сърце и много алегории, „Зоотрополис“ спечели сърцата на малки и големи. Много помогна тийзъра с най-смешната сцена от филма, в която героите трябваше да проследят регистрационен номер на кола в местната версия на КАТ, където работят най-тъпите ленивци (случайност??). Тийзърът се споделяше и разпространяваше из социалните мрежи, което бързо създаде интерес към филма. Така стана вторият най-успешен оригинален филм (след „Аватар“), петият най-печеливш анимационен филм на всички времена и вторият най-успешен анимационен филм на Дисни (след „Замръзналото кралство). В Русия е вторият най-успешен филм в местна валута, а в Китай е най-печелившият филм на Дисни за всички времена. Много от критиците го оценяват като най-добрия филм на годината, като рейтингът в Rotten Tomatoes е 98%.

Изображение с име: zootopia_banner

2. Finding Dory / Търсенето на Дори (САЩ)

Бюджет: 200 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 486 милиона долара (1-во място)
Приходи в Китай: 38 милиона долара (51-во място)
Приходи в България: 391 000 долара (18-то място)
Общо приходи: 1,028 милиарда долара

Въпреки че е разклонение от супер успешен филм, Дори успя да изпревари Немо по приходи и то доста сериозно – докато оранжевата рибка събра 940 милиона през 2003 година, синята си заработи с 88 повече. Немо обаче остава по-печеливш като се фактурира и инфлацията през годините в сметките. Само „Играта на играчките 3“ е донесла повече печалби на Пиксар в световен мащаб, но дори и на второ място по много признаци, „Търсенето на Дори“ е огромен успех. От Япония е взел 66 милиона долара, а от Австралия, където е на първо място – 36.

Изображение с име: findingdorybanner

1. Captain America: Civil War / Първият отмъстител: Войната на героите (САЩ)

Бюджет: 250 милиона долара
Приходи в САЩ и Канада: 408 милиона долара (2-ро място)
Приходи в Китай: 190 милиона долара (4-то място)
Приходи в България: 516 000 долара (12-то място)
Общо приходи: 1,153 милиарда долара
Нашето ревю

„Отмъстителите 2.5“, както неофициално наричат филма, постави всякакви супергеройски рекорди – най-много предварителни продажби за супергеройски филм, най-много IMAX приходи за Марвел, най-силна премиера за какъвто и да е филм в Мексико и Франция, най-силна премиера за супергеройски филм в Холандия, Турция и Украйна. Въпреки че не е на първо място в САЩ и Китай, двата най-големи пазара, останалият свят компенсира предостатъчно. Принос с по над 40 милиона имат Бразилия, Мексико, Южна Корея и Великобритания, а още 13 държави са внесли по над 10 милиона долара в бокс-офиса. Въпреки двата опита на ДС тази година, Марвел продължава да доминира не само тях, но и киното като цяло.

Изображение с име: Captain-America-Civil-War

 

Бонус: Ice Age: Collision Course / Ледена епоха: Големият сблъсък

Филмът беше масово оплют от критиците и събра само 408 милиона в световен мащаб, но един от тях е на България – у нас петата Ледена епоха е на първо място с приходи от 1 355 644 долара (по тогавашния курс) или над 2,4 милиона лева. Явно у нас продължаваме да си тачим праисторията.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата